Tento alkohol je „črevný zabijak“. Čo piť namiesto neho?

Ak už piť, tak s rozumom. Ktorý typ alkoholu najviac škodí črevám?
Pri alkohole je len ťažké, ak nie nemožné, hovoriť o pozitívnych účinkoch jeho konzumácie na zdravie. Zároveň však platí, že rôzne druhy alkoholu po sebe zanechávajú rôzne následky – ktorý z nich je najhorší pre zdravie čriev, a čím sa dá nahradiť, aby sme si škodili čo najmenej?
Najhorší alkohol pre črevá
Ako pre portál New York Post uviedol celebritný výživový poradca a odborník na zdravie čriev Daryl Gioffre, ak chcete čo najmenej ohroziť zdravie čriev, siahnite po bezlepkovej vodke. Tá sa obvykle destiluje z plodov a hľúz, takže neobsahuje alergény prítomné v gluténových variantoch.
Naopak, ak sa nejakému alkoholu treba vyhnúť, je to ten s obsahom lepku. „Vodky s obsahom lepku sú zbrane masového ničenia pre črevá,“ tvrdí odborník.
Bezlepková vodka je podľa odborníka najlepšia voľba pre zdravie čriev; Foto: itor/Shutterstock.com
Lepok, ktorý sa nachádza napríklad v pšenici, jačmeni a raži, u mnohých spúšťa zápal a poškodenie obrannej bariéry čriev, čo vedie k vzniku syndrómu priepustného čreva.
U pacientov s týmto ochorením sa do krvi dostávajú toxíny, častice z nestráveného jedla a baktérie, ktoré spúšťajú imunitnú reakciu. Dochádza tak k celkovému zápalu, ktorý následne vedie k autoimunitným ochoreniam, citlivosti na niektoré druhy jedál, bolesti kĺbov a ekzému.
Lepok podľa Gioffreho takisto narúša črevný mikrobióm a eliminuje prospešné baktérie v črevách.
Ďalšia dobrá voľba
Ak vás vodka vôbec neoslovuje, podľa Gioffreho by ste mali siahnuť po tequile. Tá okrem lepku neobsahuje ani takmer žiadne nečistoty, ktoré sa spájajú so vznikom opice, takže z hľadiska neškodnosti predbieha iné druhy alkoholu v rebríčku.
Tequila sa vyrába z agáve a v rámci procesu sa z alkoholu odstraňuje prebytočný cukor, čo takisto hrá v prospech zdravia čriev.
Tequila sa vyrába z agáve, a na rozdiel od iných druhov alkoholu obsahuje len minimum nečistôt; Foto: Jose de Jesus Churion Del/Shutterstock.com
Žiaľ, pitie tequily má aj svoje mínusy – ako totiž píše New York Post, na rozdiel od vodky je s pH 3,5 až 4,9 kyslejšia, takže viac dráždi črevá a prispieva k vzniku refluxu, nafukovania, bolesti čriev a iných tráviacich problémov.
Pozor na doplnky
Pri pití alkoholu si treba dať pozor aj na škodlivosť nápojov, s ktorými ho miešate, pripomína Gioffre. Najhoršími nepriateľmi čriev a štíhlej línie sú podľa neho sirupy a džúsy, ktoré označil za „sladkú vodu bez nutričnej hodnoty“, navyše s vysokou kyslosťou.
Vyvarujte sa aj pitiu diétnych nápojov, ktoré síce neobsahujú cukor, no ten je nahradený umelými sladidlami, ktoré podľa odborníka takisto nevplývajú pozitívne na zdravie čriev.

Jedlo, ktoré prispieva k vzniku demencie: Nemáte ho v chladničke?
Táto potravina oslabuje kognitívne schopnosti mozgu, a prispieva tak k vzniku demencie.

V sušienkach našli toxíny prispievajúce k vzniku autizmu
V sušienkach predávaných v USA zistili prítomnosť herbicídu glyfosátu a iných zlúčenín, ktoré môžu výrazne ohroziť zdravie.

Lekárnici bijú na poplach: Nová výzva na internete ohrozuje deti
Sociálne siete zahltila výzva, ktorá môže ohroziť zdravie a život detí.

Nefajčiarov čoraz viac trápi rakovina pľúc. Experti varujú: Pozor na tento faktor!
Vedci z celého sveta upozorňujú na nárast prípadov rakoviny pľúc u nefajčiarov. Môže za tým byť tento faktor?

Sladidlami proti zápche: Ktoré z nich je najúčinnejšie?
Pre liečbu zápchy netreba utekať do lekárne. Takto si viete pomôcť bežným sladidlom.