Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Podľa britského výskumu by konzumácia veľkého množstva celozrnného chleba, zeleniny a fazule mohla minimalizovať riziko nebezpečnej otravy jedlom.
Vedci z Cambridgeskej univerzity uviedli, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny pomáha podporovať prospešné baktérie, ktoré prirodzene žijú v našich črevách. Tie nás chránia pred baktériami, ktoré sa dostanú do organizmu prostredníctvom kontaminovaných potravín.
K tomuto záveru dospeli po preskúmaní mikrobiómu v tráviacom systéme 12 000 ľudí zo 45 krajín. Vedci uviedli, že to, či človek trpel na otravu jedlom, závisí od prítomnosti určitého druhu ochranných baktérií v jeho črevách, ktoré sa nazývajú Faecalibacterium.
Tieto priateľské baktérie pomáhali pri ničení niektorých najčastejších vinníkov, ktorí stoja za príznakmi otravy jedlom. Sú to skupiny baktérií zvané Enterobacteriaceae, kam patria E.coli a Shigella.
Vláknina pomáha predchádzať otrave
V časopise Nature Microbiology odborníci vysvetlili, že fekálne baktérie sa živia vlákninou a premieňajú ju na prospešné zlúčeniny nazývané mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Tieto kyseliny vraj pomáhajú chrániť pred zlými baktériami, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Autor štúdie Alexandre Almeida uviedol, že je dôležité, čo jeme:
„Konzumáciou vlákniny v potravinách, ako je zelenina, fazuľa a celozrnné obilniny, môžeme poskytnúť našim črevným baktériám suroviny na výrobu mastných kyselín s krátkym reťazcom - zlúčenín, ktoré nás môžu chrániť pred týmito patogénnymi baktériami."
Enterobaktérie sa najčastejšie dostanú do tela prostredníctvom kontaminovaného ovocia, zeleniny a nedostatočne tepelne upraveného mäsa.
Alternatíva k antibiotikám
Hoci otrava jedlom je zvyčajne miernym ochorením, niektoré baktérie čeľade Enterobacteriaceae môžu vyvolať závažné ochorenia, ako je zápal pľúc a meningitída.
Je znepokojujúce, že niektoré z nich sú čoraz odolnejšie voči liekom, ktoré sa používajú na boj proti nim. Almeida povedal, že to je ďalší dôvod na udržiavanie zdravého mikrobiómu, aby mohol pôsobiť ako preventívne opatrenie:
„S vyššou mierou rezistencie voči antibiotikám máme k dispozícii menej možností liečby. Najlepším prístupom v súčasnosti je v prvom rade zabrániť vzniku infekcií, a to môžeme dosiahnuť tým, že znížime možnosti, aby sa týmto baktériám spôsobujúcim ochorenia v našich črevách darilo."

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia
Obľúbený doplnok stravy môže v skutočnosti mnohým škodiť.

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd
Domáci test dokáže odhaliť, či vám hrozí smrť v najbližšom desaťročí.

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém
Odborníčka varuje pred nosením určitých druhov oblečenia počas horúčav.

Pozor na populárny doplnok stravy, žene takmer zlyhala pečeň
Populárny doplnok ženu takmer stál pečeň.

Tento vitamín pomáha pri autizme, dôležitá je však forma
Užívanie vitamínu podľa vedcov ukazuje sľubné výsledky pri zmiernení príznakov autizmu.