Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Podľa britského výskumu by konzumácia veľkého množstva celozrnného chleba, zeleniny a fazule mohla minimalizovať riziko nebezpečnej otravy jedlom.
Vedci z Cambridgeskej univerzity uviedli, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny pomáha podporovať prospešné baktérie, ktoré prirodzene žijú v našich črevách. Tie nás chránia pred baktériami, ktoré sa dostanú do organizmu prostredníctvom kontaminovaných potravín.
K tomuto záveru dospeli po preskúmaní mikrobiómu v tráviacom systéme 12 000 ľudí zo 45 krajín. Vedci uviedli, že to, či človek trpel na otravu jedlom, závisí od prítomnosti určitého druhu ochranných baktérií v jeho črevách, ktoré sa nazývajú Faecalibacterium.
Tieto priateľské baktérie pomáhali pri ničení niektorých najčastejších vinníkov, ktorí stoja za príznakmi otravy jedlom. Sú to skupiny baktérií zvané Enterobacteriaceae, kam patria E.coli a Shigella.
Vláknina pomáha predchádzať otrave
V časopise Nature Microbiology odborníci vysvetlili, že fekálne baktérie sa živia vlákninou a premieňajú ju na prospešné zlúčeniny nazývané mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Tieto kyseliny vraj pomáhajú chrániť pred zlými baktériami, ktoré spôsobujú otravu jedlom. Autor štúdie Alexandre Almeida uviedol, že je dôležité, čo jeme:
„Konzumáciou vlákniny v potravinách, ako je zelenina, fazuľa a celozrnné obilniny, môžeme poskytnúť našim črevným baktériám suroviny na výrobu mastných kyselín s krátkym reťazcom - zlúčenín, ktoré nás môžu chrániť pred týmito patogénnymi baktériami."
Enterobaktérie sa najčastejšie dostanú do tela prostredníctvom kontaminovaného ovocia, zeleniny a nedostatočne tepelne upraveného mäsa.
Alternatíva k antibiotikám
Hoci otrava jedlom je zvyčajne miernym ochorením, niektoré baktérie čeľade Enterobacteriaceae môžu vyvolať závažné ochorenia, ako je zápal pľúc a meningitída.
Je znepokojujúce, že niektoré z nich sú čoraz odolnejšie voči liekom, ktoré sa používajú na boj proti nim. Almeida povedal, že to je ďalší dôvod na udržiavanie zdravého mikrobiómu, aby mohol pôsobiť ako preventívne opatrenie:
„S vyššou mierou rezistencie voči antibiotikám máme k dispozícii menej možností liečby. Najlepším prístupom v súčasnosti je v prvom rade zabrániť vzniku infekcií, a to môžeme dosiahnuť tým, že znížime možnosti, aby sa týmto baktériám spôsobujúcim ochorenia v našich črevách darilo."

Preháňate to s preháňadlami? Takto na to doplatia črevá a telo
Prehnaná liečba zápchy so sebou prináša dlhodobé následky.

Liečba zápchy pomocou spánku: Zvoľte túto polohu
Pri zápche a tráviacich ťažkostiach vám vie pomôcť aj spánok. Ktorá spánková poloha je najúčinnejšia?

Koniec šedinám: Tento antioxidant zabraňuje šediveniu
Vedci objavili jednoduchý spôsob, ako zabrániť šediveniu.

Nepríjemné prekvapenie v posilňovni: Doktorka varuje pred patogénmi
Výskum ukázal, že sú posilňovne sú plné baktérií. Môžu spôsobovať hnačku, atletickú nohu a pásový opar.

Ako vplýva alkohol na cholesterol? O tomto ste netušili
Následky pitia alkoholu sa pretavujú nielen do zdravia pečene.