Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Odborníčka na výživu tvrdí, že ak chceme znížiť riziko rakoviny, mali by sme sa vyhýbať predovšetkým dvom druhom potravín. Nichole Andrewsová, ktorá sa špecializuje na onkológiu, povedala: „Chcem vám pripomenúť, že aj keď všetci hovoria, že všetko, čo jete, zvyšuje riziko rakoviny, nie je to tak. Existujú len dve potraviny, ktoré konzumujete, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.“
Najväčšími karcinogénmi sú alkohol a spracované mäso
Andrewsová hovorí, že dvoma najväčšími vinníkmi sú alkohol a spracované mäso. To zahŕňa predvarené mäso, teda párky, šunky, klobásy, slaninu. V prípade alkoholu ide o všetky druhy vrátane červeného vína.
Andrewsová sa vo svojich príspevkoch na sociálnej sieti venuje aj tvrdeniam o iných potravinách, ktoré sú často obviňované z toho, že spôsobujú rakovinu, ako napríklad cukor. Na Instagrame vysvetlila:
„Ako odborníčka na výživu pri rakovine by som chcela objasniť: cukor sám o sebe nespôsobuje rakovinu ani neumožňuje rýchlejší rast rakoviny. Ak máte stravu s vysokým obsahom cukru, pravdepodobne budete mať nadbytok kalórií. Ale môžete mať nadbytok akýchkoľvek potravín a potom budete mať nadbytok kalórií a potom budete priberať. Priberiete tukové tkanivo a práve tukové tkanivo zvyšuje riziko rakoviny.“
Nebezpečné je ukladanie tukov v tele
Andrewsová pre Surrey Live uviedla dôležité vysvetlenie týkajúce sa súvislosti medzi cukrom a rakovinou:
„Cukor nespôsobuje priamo rakovinu. Všetky bunky (vrátane zdravých) využívajú glukózu na získavanie energie. Odstránením cukru sa rakovinové bunky „nevyhladovejú“. To, čo v skutočnosti súvisí s rizikom vzniku rakoviny, je nadbytok tukového tkaniva, ktoré produkuje zápalové hormóny podporujúce rast nádorov.“
Podľa nej je omnoho nebezpečnejší alkohol a spracované mäso:
„Alkohol je karcinogén skupiny 1 (rovnaká kategória ako tabak) a je silne spojený s rakovinou, ako je rakovina prsníka a pečene. Spracované mäso (ako slanina a klobásy) tiež zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, a to aj v malých množstvách.“
Odborníčka neodporúča úplne vylúčiť cukor a namiesto toho navrhuje, aby sa ľudia zamerali na redukciu tukového tkaniva prostredníctvom vyváženej stravy, pravidelného cvičenia a budovania svalov. Ubezpečuje, že aj bez zníženia hmotnosti môže zlepšenie telesného zloženia znížiť riziko vzniku rakoviny.
Pozor na takéto hormonálne vyrážky, môžu byť skrytým príznakom rakoviny
Doktorka varuje pred príznakmi rakoviny v podobe vyrážok.
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári
Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.
Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.