Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.
Pitie kávy mení štruktúru črevného mikrobiómu. S takýmto zistením vyrukovali vedci v prestížnom časopise Nature Microbiology, pričom zistili, že u pravidelných konzumentov kávy sa v črevách častejšie vyskytuje baktéria Lawsonibacter asaccharolyticus.
Ako pre magazín Health uviedol jeden z autorov štúdie Nicola Segata, o L. asaccharolyticu je vo vedeckých kruhoch známe len málo, no je pravdepodobné, že táto baktéria prispieva k zosilneniu pozitívnych účinkov kávy na zdravie srdca, mozgu a iných orgánov.
Na kofeíne nezáleží
Vedci pri výskume naviazali na doterajšie zistenia o tom, že spomedzi viac ako 150 skúmaných jedál a nápojov káva patrí k tým s najsilnejším účinkom na zloženie črevného mikrobiómu.
U vyše 23 tisíc účastníkov s rôznymi zdravotnými záznamami najprv analyzovali črevnú flóru a spísali ich návyky v súvislosti s pitím kávy. Zistilo sa, že u tých, ktorí denne vypijú viac ako tri šálky kávy, sa v črevách nachádza 4,5 až 8-krát viac baktérií L. asaccharolyticus v porovnaní s tými, ktorí vôbec nepijú kávu. Baktéria mala vyššie zastúpenie aj v črevách tých, ktorí kávu pijú, ale v menších dávkach, a to bez ohľadu na zdravotný stav alebo pôvod konzumentov, a dokonca aj bez ohľadu na to, či pijú kofeínovú alebo bezkofeínovú kávu.
Hoci prvotný dojem z výsledkov je pozitívny, L. asaccharolyticus patrí k novo objaveným baktériám, a tak nie je presne známe, akým spôsobom ovplyvňuje činnosť čriev.
„Nepoznáme jeho možné účinky pri interakcii s črevami, a teda ani s ľudským zdravím. Predbežné informácie poukazujú na 'neutrálnu' činnosť, ale táto vetva výskumu je zatiaľ len mladá.“
Vedci sa domnievajú, že za rastom L. asaccharolyticu môže byť kyselina chlorogénová, ktorá sa prirodzene vyskytuje v káve. Tá po strávení v tele vytvára kyseliny, ktoré podporujú rast mikróbov, pravdepodobne vrátane L. asaccharolyticu.
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári
Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.
Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.