Odborník varuje pred „zdravými“ olejmi: Na tomto by som nikdy nevaril
Odborník na výživu prezradil, s akými olejmi by ste mali variť.
Zatiaľ čo niektoré oleje sľubujú rôzne zdravotné benefity, ako napríklad posilnenie zdravia srdca a mozgu, o iných sa často hovorí, že zvyšujú riziko srdcových ochorení. Naše doterajšie názory na rastlinné oleje však nemusia byť správne.
Podľa odborníka na výživu Roba Hobsona jeden z olejov, ktorý je často odsudzovaný pre svoj obsah tuku, v skutočnosti nie je taký škodlivý, ako by ste si mohli myslieť. Na druhú stranu „zdravý“ olej, ktorý mnohí odporúčajú ako výživnejšiu alternatívu, môže v skutočnosti prispievať k priberaniu na váhe.
Kokosový olej
Kokosový olej je často označovaný za zdravšiu alternatívu. Hobson však pre denník Daily Mail uviedol, že odborníci sa v názoroch na kokosový olej rozchádzajú.
Obsahuje veľa nasýtených tukov, približne 13 g na 15 ml, čo je takmer polovica odporúčanej dávky 30 g nasýtených tukov denne.
Jeho údajné výhody sú vraj spôsobené tým, že obsahuje kyselinu laurovú, nasýtený tuk, ktorý podľa niektorých štúdií nemusí byť taký škodlivý ako iné nasýtené tuky.
Niektoré výskumy naznačujú, že kyselina laurová zvyšuje hladinu HDL alebo „dobrého“ cholesterolu, čo môže znížiť celkové riziko srdcových ochorení.
Hobson však zdôrazňuje, že vplyv kokosového oleja na kardiovaskulárne ochorenia ešte stále nie je známy. Môže zvýšiť celkovú hladinu cholesterolu, preto je lepšie používať ho striedmo.
Chuť kokosu nemusí byť ideálna pre každý recept. Hodí sa do pečenia a kari, ale určite by ste v ňom nemali pripravovať vajíčka.
Olivový olej
Foto: Ivan Chistyakov/Shutterstock.com
Hobson vždy volí extra panenský olivový olej pre jeho zdravotné výhody a chuť. „Je bohatý na mononenasýtené tuky a antioxidanty, ktoré sú skvelé pre zdravie srdca, a pri zahrievaní sa menej rozkladá,“ povedal.
Tento druh oleja sa rozkladá a začne dymiť až pri veľmi vysokej teplote. Predpokladá sa, že keď olej dosiahne bod dymenia, môžu sa z neho uvoľniť chemické látky nazývané voľné radikály, ktorých molekuly môžu poškodiť bunky a spôsobiť ich rýchlejšie starnutie. Výskum ukázal, že vystavenie vysokým hladinám voľných radikálov môže tiež zvýšiť riziko ochorení vrátane srdcových chorôb.
Extra panenský olivový olej obsahuje v porovnaní s inými olejmi aj nízke množstvo nasýtených tukov. Má tiež vysoký obsah polyfenolov - chemických zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rastlinách - ktoré tiež prispievajú k znižovaniu zápalov v tele. Pomáha podporovať zdravie ciev a funkciu mozgu.
Repkový a ľanový olej
Jedným z konkurentov olivového oleja je repkový olej, ktorý je výrazne lacnejší a má tiež vysoký obsah zdravých mononenasýtených tukov. V porovnaní s olivovým olejom obsahuje menej nasýtených tukov.
Tento olej podľa Hobsona vyniká tým, že obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA), čo je omega-3 mastná kyselina, ktorá sa nachádza aj v rybách a je nevyhnutná pre zdravie srdca a mozgu.
Ľanový olej, ktorý obsahuje 1,65 g nasýtených tukov, má tiež podobné výhody ako repkový olej. Oba obsahujú omega-3 a omega-6, ale repkový olej má priaznivejší pomer omega-3 a omega-6 ako väčšina ostatných olejov zo semien.
Omega-6 mastné kyseliny sú typom tuku, ktorý je nevyhnutný pre ľudské zdravie a nachádza sa v rastlinných olejoch, orechoch a semenách, ale niektorí ľudia tvrdia, že ich nadmerné množstvo môže prispievať k zápalom.
Hobson však tvrdí, že tieto negatívne tvrdenia sú prehnané. „Repkový olej má občas zlú povesť, pretože sa spája s omega-6 a je vnímaný ako „spracovaný“ olej. Myslím si, že veľká časť tejto kritiky je prehnaná a podporovaná sociálnymi médiami,“ povedal.
Jedna štúdia z roku 2019 uverejnená v časopise Circulation nezistila žiadnu súvislosť medzi miernym príjmom omega-6 a zvýšeným výskytom kardiovaskulárnych ochorení.
Oleje zo semien vrátane ľanového však majú nižší bod zadymenia, čo znamená, že sa rozkladajú pri nižšej teplote a je pravdepodobnejšie, že sa z nich uvoľnia voľné radikály. Z tohto dôvodu Hobson odporúča používať ľanový olej len na dresingy alebo na pokvapkanie jedál.
Slnečnicový olej
Foto: shablovskyistock/Shutterstock.com
Slnečnicový olej má zlú povesť kvôli mimoriadne vysokému obsahu omega-6 mastných kyselín. Ak sa táto mastná kyselina konzumuje v nadmernom množstve bez dostatočného príjmu omega-3, môže prispieť k nerovnováhe, ktorá podporuje zápal.
Podľa Hobsona však netreba slnečnicový olej vyhadzovať, pretože je zdravý, len ho treba používať s mierou. Má tiež nižší obsah nasýtených tukov ako olivový a kokosový olej. Slnečnicový olej má tiež oveľa vyšší bod zadymenia, takže sa výborne hodí na vyprážanie.
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.
Nepravidelný spánkový režim? Pozor na tieto dva závažné následky!
Nepravidelné zaspávanie a vstávanie má na svedomí nielen únavu. Odborníci upozorňujú aj na dva dlhodobé závažné následky.
Syndróm polycystických vaječníkov: Herečka prehovorila o príznakoch, ktoré mylne ignorovala
Kvôli vážnej diagnóze si nechala zamraziť vajíčka.