• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.1.2025Meniny má Dalibor
-2°Bratislava

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

  • 19:34 18.11.2024
  • Washington
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Pri rozhodovaní o podobe každodenného jedálnička je zelenina vždy jedna z najzdravších možností. Po čom siahnuť, ak si chcete vybrať ten najzdravší druh?

Na túto otázku odpovedá rebríček amerických Centier pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC), v ktorom vedci hľadali najvýživnejší druh zeleniny. Prvé miesto s prehľadom obsadila potočnica.

Foto: cdc.gov/Shutterstock.com

Úspech zožala aj čínska kapusta, ktorá sa umiestnila na druhom mieste rebríčka, a za ňou mangold, repné listy a špenát. Všetky z týchto zelenín obsahujú 17 kľúčových živín vrátane draslíka, vlákniny, bielkovín či vápnika.

Spodné priečky rebríčka obsadili žlté a oranžové typy zeleniny ako mrkva, paradajky a sladké zemiaky spolu s cesnakom a citrusmi.

6 dôvodov, prečo je potočnica taká zdravá

1. Veľa živín, málo kalórií

V odporúčaných troch šálkach potočnice denne je obsiahnutých až 50 percent z odporúčanej dennej dávky vitamínov C, A a K. Rastlina okrem toho obsahuje množstvo horčíka, vápnika a draslíka, a to všetko pri minimálnom počte kalórií, vďaka čomu sa nemusíte báť, že z nej priberiete.

2. Podporuje zdravie srdca

V potočnici sa ďalej nachádzajú zdravé antioxidanty, ktoré redukujú zápal a oxidačný stres v tele, čo sú dva známe faktory prispievajúce k ochoreniam srdca. Zdravie srdca okrem toho posilňuje aj betakarotén, luteín a zeaxantín obsiahnutý v potočnici. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny tiež pomáha znižovať vysoký tlak.

3. Znižuje riziko rakoviny

Potočnicu môžete servírovať napríklad v šaláte alebo ako prílohu k jedlám; Foto: kochabamba/Shutterstock.com

V potočnici možno nájsť aj silné glukozinoláty, ktoré spomaľujú rast rakovinových buniek. Tieto látky sa v tele premieňajú na izotiokyanáty, ktoré majú takisto protirakovinové účinky. Výskumy naznačujú, že potočnica najúčinnejšie chráni pred vznikom rakoviny pľúc a tráviacich orgánov.

4. Podporuje hormonálnu rovnováhu

Vysoká hladina vitamínu B, vápnika a horčíka v potočnici podporuje rovnováhu neurotransmiterov, zdravú odpoveď na stres a funkciu metabolizmu, takže celkovo pomáha aj hormonálnej rovnováhe.

5. Detox pečene

Ďalšou zložkou potočnice je síra, ktorá podporuje prirodzený detox pečene a odstraňovanie toxínov z tela.

6. Rozžiarená pokožka

Potočnica v neposlednom rade podporuje zdravie pokožky, k čomu pomáhajú aj antioxidanty, betakarotén a luteín. Dôležitý je v tomto prípade najmä vitamín C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu.

Zdroj: Info.sk, DP, cdc.gov, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári

Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári

20:04 17.01.2025Zdravie

Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.

Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva

Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva

17:52 15.01.2025Zdravie

Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.

Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!

Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!

7:38 15.01.2025Zdravie

Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.

Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie

21:08 12.01.2025Zdravie

Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami

20:33 12.01.2025Zdravie

Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.