Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia
Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.
Pri vajíčkach sa lekári už dlhé roky nevedia dohodnúť na tom, či ich konzumácia je viac prospešná, alebo skôr škodí ľudského organizmu. Podľa novej štúdie sa opäť ukázalo, že vajcia sú pre nás dobré a tieto kontroverzné zdroje cholesterolu môžu byť pre náš mozog ešte prospešnejšie, ako sme si mysleli.
Tím z Kalifornskej univerzity v San Diegu zistil, že u starších žien, ktoré jedia vajcia takmer každý deň, môže časom dochádzať k menšej strate pamäti a menšiemu úpadku funkcií mozgu. Podľa odborníkov potravina, ktorá je často kritizovaná pre vysoký obsah cholesterolu, by mohla byť v skutočnosti prospešná pre kognitívne zdravie určitých skupín ľudí.
Ideálnych je päť vajec týždenne
Štúdia uverejnená v časopise Nutrients skúmala skupinu 890 dospelých nad 55 rokov a ich spotrebu vajec v rokoch 1988 až 1991. Počas tohto obdobia a ešte raz v rokoch 1992 až 1996 sa podrobili sérii kognitívnych testov, v ktorých sa merali ich kognitívne schopnosti, výkonné funkcie mozgu a sémantická pamäť.
Keď výskumníci analyzovali údaje podľa pohlavia, zistili, že u žien, ktoré jedli viac vajec týždenne, došlo počas štvorročného obdobia k menšiemu poklesu v testoch verbálnych schopností a výkonných funkcií. Táto súvislosť zostala zachovaná aj po zohľadnení faktorov, ako sú vek, vzdelanie, životný štýl, hladina cholesterolu a príjem kalórií a bielkovín u každého účastníka.
Celkovo výskumníci zistili, že magické číslo pre staršie ženy je zrejme päť vajec týždenne. Výskumníci však nezistili žiadne významné súvislosti medzi konzumáciou vajec a zmenami v mozgu u mužov. Tento rozdiel medzi pohlaviami je podľa vedcov zaujímavý a vyžaduje si ďalšie skúmanie.
Vajcia obsahujú cholesterol, ale nemajú veľa nasýtených tukov
Presný dôvod, prečo vajcia prospievajú kognitívnemu zdraviu, nie je úplne jasný, ale vedci poukazujú na niektoré sľubné indície. Vajcia sú bohaté na živiny ako cholín, luteín a zeaxantín, ktoré boli v predchádzajúcom výskume spojené s lepším zdravím mozgu. Vysokokvalitné bielkoviny vo vajciach môžu tiež pomôcť zachovať štruktúru a funkciu neurónov.
Vajcia síce obsahujú cholesterol, ale na rozdiel od mäsa majú relatívne nízky obsah škodlivých nasýtených tukov. Vďaka tomu môžu poskytovať kognitívne výhody bez potenciálnych nevýhod spojených s potravinami s vysokým obsahom cholesterolu.
Išlo však o pozorovaciu štúdiu, takže na potvrdenie kauzálneho vzťahu je potrebný ďalší výskum. Výsledky však prispievajú k rastúcemu počtu dôkazov, ktoré spochybňujú názor, že vajcia by sa mali v strave striktne obmedziť.
Čo spôsobilo globálne ochladenie v roku 1831? Vedci poznajú odpoveď
Ochladzovanie, ku ktorému došlo pred takmer 200 rokmi, malo na svedomí zničenú úrodu a rozsiahly hladomor.
V ľudskom tele objavili novú formu života
Materiál podobný vírusom podľa vedcov prebýva v organizmoch až polovice ľudskej populácie.
V DNA egyptskej múmie našli stopy starodávneho ochorenia
Ide o vôbec prvý dôkaz prítomnosti starobylého ochorenia mimo Eurázie.
Nobelista varuje pred „zrkadlovými baktériami“, žiada zastavenie výskumu
Biológ a držiteľ Nobelovej ceny varuje pred syntetickými baktériami, ktoré by po napadnutí organizmu mohli prevziať kontrolu nad ním.
Historický moment v kozmickom výskume: Sonda NASA sa priblížila k Slnku ako žiadna predtým
Priekopnícka sonda NASA Parker Solar Probe sa zapísala do histórie, keď sa dostala k Slnku bližšie ako akákoľvek iná sonda predtým a jej tepelný štít bol vystavený teplotám nad 930 stupňov Celzia.