Tento druh kávy súvisí s rakovinou
Niektoré druhy kávy sú viac aj menej prospešné pre zdravie.
Odborníci varujú, že nadmerné pitie instantnej kávy môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny. Obľúbený nápoj s obsahom kofeínu totiž obsahuje dvakrát viac akrylamidu ako mletá káva. Akrylamid je chemická látka, ktorá vzniká pri varení potravín vrátane kávových zŕn pri vysokých teplotách.
V rozpustnej káve je väčšie množstvo karcinogénnej látky
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ju označila za ľudský karcinogén, čo znamená, že existujú dôkazy, že táto chemická látka môže u ľudí spôsobiť rakovinu. Laboratórne testy odhalili, že akrylamid v potrave spôsobuje u zvierat rakovinu pľúc a reprodukčných orgánov, a vedci sa zhodujú, že má potenciál spôsobiť rakovinu aj u ľudí.
Poľská štúdia z roku 2013, v ktorej sa analyzovalo 42 vzoriek kávy vrátane desiatich instantných káv, odhalila, že instantná káva obsahuje dvojnásobné množstvo akrylamidu ako čerstvo namletá káva.
Podľa výskumníkov z McGillovej univerzity v Kanade by ste však museli vypiť približne desať šálok instantnej kávy denne, aby bol pre vás príjem akrylamidu problémom.
Rozpustná káva však obsahuje viac antioxidantov
Foto: Paco Romero/Shutterstock.com
Hoci instantná káva obsahuje akrylamid, má aj viac antioxidantov ako mletá káva, ktoré chránia pred poškodením buniek. Doktor Pál Maurovich-Horvat zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti pre The Telegraph uviedol, že instantná káva obsahuje melanoidíny. Ide o antioxidanty, ktoré zvyšujú rozmanitosť baktérií v črevách, čo môže tiež pomôcť chrániť pred chorobami.
Filtrovaná káva a espresso sa však považujú za jedny z najzdravších foriem kávy. Zistilo sa, že filtrovaná káva, ktorá sa pripravuje lúhovaním mletých kávových zŕn v horúcej vode cez papierový alebo kovový filter, prispieva k nižšiemu výskytu ochorení tepien, čo je najčastejšia príčina srdcových infarktov.
Tvrdia to nórski vedci, ktorí počas dvoch desaťročí skúmali kávové návyky 500 000 ľudí a zistili, že pitie štyroch šálok filtrovanej kávy denne vám pomôže získať tieto výhody pre zdravie srdca.
Káva pomáha aj pri prevencii Alzheimerovej choroby
Espresso, cappuccino, latte a flat white, sú tiež druhy kávy prospešné pre náš mozog a spájajú sa so zníženým rizikom Alzheimerovej choroby.
V talianskej štúdii z roku 2023 sa zistilo, že výťažky z espressa po zmiešaní so vzorkami mozgu v Petriho miskách znižujú tvorbu toxického proteínu tau, ktorý zapríčiňuje demenciu.
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári
Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.
Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.