Lekárka varuje: Táto toxická vec v kuchyni ohrozuje vaše pľúca
V prípade renovácií alebo iných náročnejších prác v kuchyni môže podľa lekárky dôjsť k život ohrozujúcemu stavu.
Silikózu môžeme označiť za novú azbestózu. Myslí si to lekárka Johanna Fearyová, ktorá prirovnáva zhubné ochorenie pľúc spôsobené vdýchnutím častíc oxidu kremičitého k rakovine, ktorá kedysi vznikala pri kontakte s azbestom na staveniskách a skládkach.
Silikóza je chronické ochorenie, ku ktorému dochádza pri hromadení oxidu kremičitého v pľúcach. Táto látka sa používa pri výrobe niektorých materiálov do domácnosti vrátane kuchynských liniek, a do kontaktu s ňou možno prísť pri ich pílení, pilníkovaní alebo inom opracovávaní.
K vzniku silikózy môže dôjsť aj pri opracovávaní kuchynskej linky; Foto: Garsya/Shutterstock.com
K príznakom silikózy patrí dýchavičnosť, neutíchajúci kašeľ a únava. Ak sa ochorenie nelieči, dostavujú sa aj ťažkosti s vykonávaním každodenných činností. Okrem toho sa zvyšuje riziko vzniku závažných ochorení ako pľúcna hypertenzia, chronická obštrukčná choroba pľúc alebo rakovina pľúc.
V prípade vdýchnutia väčšieho množstva toxického prachu za krátky čas môže dôjsť k vzniku akútnej silikózy.
Počet prípadov narastá
Silikóza nie je nové ochorenie, no za posledné roky výrazne narástol počet pacientov. Ako jedna z prvých na to zareagovala austrálska vláda, ktorá zakázala používanie, predaj a výrobu pracovných zmesí.
Ako informuje portál Lad Bible, silikóza znepokojuje aj advokáta britskej spoločnosti Leigh Day Andrewa Coopera, ktorý zastupuje obete ochorenia. Podľa neho v najbližších rokoch dôjde k nárastu počtu ďalších nakazených.
„Niektorí z týchto mužov majú vážne ťažkosti s dýchaním a na kyslíkovú masku sa spoliehajú 24 hodín denne,“ uviedol Cooper v rozhovore.
Obavy má aj lekárka britskej Royal Brompton Hospital Johanna Fearyová, ktorá pripomína, že ochorenie sa po nakazení nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi.
„Ochorenie nemusia sprevádzať žiadne príznaky. V budúcnosti očakávame výrazný nárast prípadov,“ uviedla.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.