Toto spracované jedlo je pre vás v skutočnosti dobré
Nie všetky spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. Pri tejto výhody prevažujú nad možnými negatívami.
Dosiaľ najväčší výskum zasvätený vplyvu ultra-spracovaných jedál na zdravie človeka zistil, že takéto potraviny majú až 32 rôznych negatívnych účinkov na zdravie.
Ultra-spracované potraviny okrem iného prispievajú k vzniku cukrovky, ochorení srdca, rakoviny či dokonca zhoršeniu psychického zdravia. Britský lekár a spoluzakladateľ aplikácie na sledovanie výživy ZOE Tim Spector však tvrdí, že nie všetky spracované potraviny treba vnímať len ako zlé.
Prekvapivé paradajky
Spector v príspevku na Instagrame uviedol, že Briti skonzumujú viac spracovaných potravín ako ostatní Európania. „Musíme presne vedieť, čo jeme, a skvelým príkladom toho sú paradajky,“ tvrdí.
Paradajky obsahujú množstvo polyfenolov, a to najmä lykopénu, ktorý má antioxidačné účinky a v tele znižuje množstvo zápalu.
Čerstvé paradajky sú nespracované, no tie z konzervy už prešli spracovaním. „Doslova všetky z týchto sú pre vás dobré a niekedy obsahujú dokonca viac živín ako v surovom stave,“ uviedol Spector, pričom divákom vo videu ukázal rôzne druhy paradajok v konzervách.
Pod Spectorove slová sa podpisuje aj výrobca probiotických nápojov Yakult, ktorý pre portál Huffington Post potvrdil, že zdravotné benefity prinášajú aj strukoviny v konzervách. „Možno ich použiť v rôznych jedlách, od polievok a vývarov až po šaláty,“ informovala hovorkyňa Emily Prpaová.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.