• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 12.12.2024Meniny má Otília
Bratislava

V tomto type mlieka sa skrýva hrozba pre zdravie

  • 19:36 01.11.2024
  • Bratislava
V tomto type mlieka sa skrýva hrozba pre zdravie

Naozaj je rastlinné mlieko zdravšie ako kravské?

Trh s mliekom v posledných rokoch zasýtili jeho rôzne rastlinné náhrady pripravované z ryže, kokosu či mandlí. Čoraz viac ľudí, predovšetkým z mladších vekových kategórií, siaha po rastlinnom mlieku kvôli intolerancii, alergii alebo starostlivosti o životné prostredie, pričom tento typ mlieka sa neraz označuje aj ako zdravší.

Rastlinné mlieka síce naozaj obsahujú menej tuku a kalórií ako kravské mlieko, no prísady, ktoré sa používajú na ich spracovanie, nie sú vždy prínosom. Okrem toho asi tretina rastlinných mliek obsahuje približne rovnaké množstvo cukru ako napríklad čokoládové alebo jahodové mlieko.

Niektoré druhy rastlinného mlieka obsahujú rovnaké množstvo cukru ako čokoládové alebo jahodové mlieko; Foto: I.K.Media/Shutterstock.com

Ako zdôrazňuje portál New York Post, v mnohých rastlinných mliekach sa nachádzajú prídavné látky a zahusťovadlá, ktoré v organizme pôsobia rovnako ako ultra-spracované potraviny.

Ide napríklad o želatínu, srvátku, xantánovú gumu a karboxymetylcelulózu (CMC), ktoré sa do rastlinného mlieka pridávajú, aby zabránili jeho hrudkovateniu. Ultra-spracované potraviny sú pritom známe tým, že narúšajú črevný mikrobióm a podľa mnohých odborníkov tiež prispievajú k vzniku rakoviny hrubého čreva.

New York Post v tejto súvislosti pripomína niekoľko štúdií na myšiach, ktoré preukázali spojitosť emulgátorov CMC a polysorbátu 80 so zápalovou činnosťou v črevách a zmenami DNA vedúcimi k rakovine.

Na nebezpečenstvo chemikálií a baktérií v spracovaných jedlách upozorňuje aj profesorka medicíny, mikrobiológie a imunológie na Univerzite v Miami Maria Abreuová, podľa ktorej tieto látky vedú k zvýšenej činnosti enzýmov v črevách, zápalu až rakovine.

„Aj jedlá, ktoré považujeme za zdravé, môžu predstavovať problém,“ tvrdí Abreuová, ktorá označuje za problematické jedlá s emulgátormi, smotanové a jogurtové jedlá.

Výživová poradkyňa Jessica Cordingová na záver dodáva, že problém rastlinných mliek spočíva aj v stúpaní hladiny cukru v krvi po ich konzumácii. Cordingová pritom poukazuje najmä na ovsené mlieko, ktoré obsahuje viac sacharidov a menej bielkovín ako klasické kravské mlieko alebo napríklad mlieko z orechov.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie

Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie

20:09 08.12.2024Zdravie

​Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.

Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte

Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte

19:31 08.12.2024Zdravie

Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.

Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte

7:03 08.12.2024Zdravie

Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym

20:00 07.12.2024Zdravie

Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie

19:40 07.12.2024Zdravie

Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.