Zákerná E. coli: V šaláte sa vyskytuje najčastejšie, pozor aj na toto ovocie
Odborníci na potravinovú bezpečnosť radia, na ktoré položky z nákupného zoznamu si treba dať väčší pozor.
Obávaná baktéria Escherichia coli, skrátene E. coli, sa prirodzene nachádza v črevách ľudí aj zvierat. Väčšina jej druhov je neškodných, no niektoré môžu po skonzumovaní vyvolať nepríjemné príznaky ako hnačku, vracanie alebo horúčku.
Nebezpečná baktéria sa často vyskytuje aj na potravinách, pričom podľa odborníkov si pri nákupe treba dať pozor najmä na balenú listovú zeleninu a balené šaláty.
Ako pre NBC News uviedla vedúca Inštitútu pre potravinovú a výživovú bezpečnosť na Univerzite Georgea Washingtona (štát Washington) Barbara Kowalcyková, šaláty, krájanú zeleninu či dokonca krájané ovocie, ktoré o sebe tvrdia, že boli vopred umyté, by sme mali celkom vyškrtnúť z nákupného zoznamu.
Balené šaláty predstavujú najväčšie riziko šírenia E. coli; Foto: EvaStar/Shutterstock.com
Tieto položky podľa Kowalcykovej často obsahujú baktérie, a tak ich treba nahradiť čerstvými kusmi ovocia a zeleniny, ktoré treba pred konzumáciou umyť a osušiť papierovými utierkami.
„Vyhadzujem každý odtrhnutý alebo poškodený list, lebo tak sa do balenia dostávajú baktérie. Väčšinou odtŕham aj vonkajšie listy a vyhadzujem ich.“
Pozor na toto ovocie
Foto: Wongsakorn Napaeng/Shutterstock.com
Kowalcyková sa v obchode vyhýba aj kantalupu, u ktorého je problematická jeho sieťovaná kôra. Na tej sa podľa potravinového odborníka Darina Detwilera zo Severozápadnej univerzity (štát Massachusetts) ľahko zachytávajú baktérie.
„Spomedzi všetkých výrobkov tento patrí k najsmrteľnejším. Kantalup má dokonalé pH a zvonku sa nedá očistiť.“
Riziko podľa Dona Schaffnera z Rutgersovej univerzity v New Jersey predstavuje aj ovocie, ktoré bolo dlhší čas vyložené vonku. Ide aj o krájané ovocie vyložené na kuchynskej linke – hoci sa jeho vonkajší vzhľad nemení, rastú na ňom baktérie.
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.