• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Trauma ministerstva obrany sa skončila, MOKYS dobudujú

  • 20:31 17.12.2013
  • BRATISLAVA
Trauma ministerstva obrany sa skončila, MOKYS dobudujú

Problémy okolo mobilného komunikačného a informačného systému MOKYS, ktorý roky traumatizoval rezort obrany, sa končia. Ministerstvo podpísalo novú dohodu s dodávateľom systému – britskou spoločnosťou BAE Systems o ukončení základnej zmluvy z roku 2005.

„Štvrtok 12. decembra 213 považujem za víťazstvo rozumu nad politikárčením a neustálym vytváraním konfliktov. Za posledný rok sme dokázali to, čo sa nepodarilo za osem rokov žiadnemu z mojich predchodcov,“ vyhlásil v utorok minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Za najpodstatnejšie považuje, že systém bude plne funkčný. Dobudovať by ho mali v roku 2014. V roku 2016 by chcela armáda certifikovať prápornú skupinu, ktorá bude systémom vybavená. MOKYS bude nasaditeĺný doma aj v zahraničných misiách. „Bude nás stáť podstatne, ale naozaj podstatne menej peňazí, ako bolo plánované pred deviatimi rokmi,“ uviedol minister.

Pôvodne sa hovorilo o sume vyše 200 miliónov eur za projekt, k rámcovej zmluve bolo viacero dodatkov. Presnú sumu, ktorú napokon rezort zaplatí, minister neuviedol. „Oproti pôvodnej zmluve ide o desatinu sumy a oproti mojim predchodcom, ktorí nevyjednali ukončenie takéhoto systému a napriek tomu investovali finančné prostriedky bez toho, že my sme sa bavili o konkrétnych technických riešeniach, tak to bude len jedna štvrtina oproti tomu, čo zaplatila minulá vláda za roky 2010 až 2012,“ povedal Glváč. Konkrétne čísla by chcel povedať po novom roku.

MOKYS má zabezpečiť komunikáciu medzi vojakmi

Veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedqwick je rád, že sa projekt po dvoch rokoch spánku podarí dokončiť. „Projekt je interoperabilný s NATO,“ dodal americký veľvyslanec. Okrem neho prišiel na tlačovú besedu, kde ohlásili dohodu, aj nemecký veľvyslanec Michael Schmunk a britská charge d´affaires Gill Fraser.

MOKYS má zabezpečiť bezpečné dorozumievanie slovenských vojenských jednotiek na bojisku medzi sebou a s veliteľstvom ako aj prenos dát medzi týmito zložkami. Systém ešte musia vybaviť potrebnou rádiokomunikáciou. Rezort obrany už má vymyslené aj riešenie problémov s autami, ktoré majú systém dopravovať.

Dohoda z minulého týždňa hovorí, že už nič ďalšie sa vyrábať nebude a za nič ďalšie sa nebude platiť. „Už nebudú ďalšie arbitráže ani medzinárodné súdy,“ dodal Glváč. V pôvodnej zmluve bola aj možnosť exekúcie štátneho majetku, čo právny poriadok Slovenska neumožňuje, teraz to už v dohode nie je.

Urovnanie sporu medzi ministerstvom obrany a spoločnosťou BAE Systems by podľa exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) nebolo možné, keby on kauzu komunikačného systému MOKYS neposunul do roviny kriminálneho vyšetrovania, „pretože podozrenia z nehospodárnosti a korupcie boli silné“.

Glváč má podľa Galka tajnosti

Minister Glváč podľa Galka na tlačovej besede nedokázal zrozumiteľne vysvetliť, v čom spočíva úspora, ktorú dohodol so spoločnosťou BAE Systems a aká je jej výška. „Rovnako zamlčal princípy, na akých má údajné urovnanie sporu spočívať,“ uviedol Galko.

Taktiež by ho zaujímal osud tzv. offsetov, teda objednávok pre slovenské firmy, ktoré na projekte participovali. Glváčovo vystúpenie považuje Galko za zmätočné, nepresvedčivé a za vytĺkanie politického kapitálu. „Minister Glváč tak zvolil presne ten istý postup, ktorý vyčíta svojim predchodcom,“ dodal.

MOKYS tvorí viacero zariadení určených na digitálny prenos všetkých druhov informácií od hlasových cez textové, obrazové až po dátové. Systém má zabezpečiť komunikáciu na bojovom poli od najvyššieho velenia až po radového vojaka. Je nezávislý od ostatných komunikačných sietí a dá sa prirovnať k pohyblivej sieti pre mobilné telefóny. Tvorí ho niekoľko zariadení na rôznych vozidlách. V súčasnosti Ozbrojené sily SR disponujú 35-timi, plánovaný stav je minimálne 72 jednotiek, ktoré by mali slúžiť pre veľkosť brigády, čo je súčasťou záväzku voči NATO.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.