• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Obvinení z ovplyvňovania duelov dostali výnimočné tresty

  • 19:16 17.12.2013
  • BRATISLAVA
Obvinení z ovplyvňovania duelov dostali výnimočné tresty

Futbalisti, ktorí sú zapletení do kauzy ovplyvňovania výsledkov zápasov v najvyššej slovenskej súťaži už dostali tresty.

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) na svojom mimoriadnom utorkovom zasadnutí rozhodla o výnimočných trestoch pre hráčov a bývalých futbalistov, ktorí sú zapletení do kauzy ovplyvňovania výsledkov zápasov v najvyššej slovenskej súťaži.

Obvinení Ivan Hodúr, Michal Dian, Marek Božoň, Tomáš Huber, Ivan Žiga a Marián Dirnbach dostali dištanc v podobe zákazu vykonávania pretekárskej činnosti na 14 až 25 rokov. Do kauzy bol zapletený aj Róbert Rák, ale ten je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze. Informuje o tom oficiálna internetová stránka SFZ.

Do škandálu s ovplyvňovaním výsledkov svojich zápasov je namočený corgoňligový tím FK DAC 1904 Dunajská Streda. Až štvorica jeho hráčov Hodúr, Božoň, Dian a Čech Huber ovplyvnila bližšie nešpecifikované množstvo stretnutí. Spomenutí futbalisti vraj za prijatý úplatok vo výške od 2000 do 60-tisíc eur od trojice bývalých hráčov Žigu, Ráka a Dirnbacha ovplyvnili duely v aktuálnej sezóne najvyššej slovenskej súťaže.

Do podvodov bol zapojený aj klub z Dunajskej stredy

Klub zo Žitného ostrova následne suspendoval spomenuté kvarteto inkriminovaných hráčov. Disciplinárna komisia SFZ tejto štvorici predbežným opatrením zastavila pretekársku činnosť od 13. septembra a ďalšej dvojici Dirnbach, Žiga od 16. 9. "Disciplinárka" v utorok vyriekla ortieľ - Hodúr má zastavenú činnosť na 14 rokov, Dian, Božoň a Huber na 18 rokov, Žiga a Dirnbach na 25 rokov.

Futbalisti zapletení do korupcie sa bránia, nikto im nevolal "DK SFZ na svojom zasadnutí prerokúvala správanie v korupčnej veci - ovplyvňovania futbalových výsledkov a tým aj súvisiacou činnosťou. Správanie znevažujúce meno slovenského futbalu a SFZ, vymedzujúce sa z noriem športovca, porušovanie zásady fair-play, slušného správania sa a po náležitom objasnení a spravodlivom posúdení disciplinárneho previnenia v stretnutiach CL 2013/2014 rozhodla nasledovne: Organizátorovi manipulácie korupčného správania pánovi Ivanovi Žigovi udelila disciplinárne opatrenie zastavenie pretekárskej činnosti na dobu 25 rokov od 13. septembra 2013. Ďalší organizátor korupčného správania Marián Dirnbach - takisto disciplinárne opatrenie zastavenie pretekárskej činnosti na dobu 25 rokov od 13. septembra 2013. DK SFZ nerozhodovala o previnení Róberta Ráka, pretože ten je hráčom Rakúskeho futbalového zväzu a nepatrí to pod kuratelu SFZ. Prípad pôjde na riešenie Rakúskeho futbalového zväzu," uviedol predseda DK SFZ Miroslav Vlk.

"Keďže bolo preukázané korupčné správanie sa pri ovplyvňovaní futbalových výsledkov, DK SFZ rozhodla nasledovne - hráčom Michalovi Dianovi, Tomášovi Huberovi a Marekovi Božoňovi udelila disciplinárne opatrenie zastavenie pretekárskej činnosti na dobu 18 rokov od 13. septembra 2013 a hráčovi Ivanovi Hodúrovi disciplinárne opatrenie zastavenie pretekárskej činnosti na dobu 14 rokov od 13. septembra 2013," doplnil tajomník DK SFZ Peter Lang.

Ako jediný sa dostavil bývalý reprezentant Ivan Hodúr

Bývalý reprezentant SR Hodúr sa ako jediný dostavil na vypočúvanie pred DK SFZ a spolupracoval, zvyšní obvinení sa ospravedlnili z účasti na zasadnutí. "Ak je hráčovi udelené disciplinárne opatrenie zastavenie pretekárskej činnosti, tento nemôže počas trvania výkonu disciplinárneho opatrenia pôsobiť v žiadnej funkcii na futbalovom stretnutí," ozrejmil podpredseda DK SFZ Peter Potecký.

Disciplinárna komisia SFZ vypočula aj zástupcu klubu FK DAC, ktorému hrozí podľa článku 13 disciplinárneho poriadku SFZ vylúčenie zo súťaže. "DK SFZ sa zaoberala aj otázkou klubov. Mali sme predvolaného štatutárneho zástupcu klubu DAC Dunajská Streda pána Antala a po vypočutí jeho stanoviska prišla DK SFZ k záveru, že bude vo veci pokračovať po Novom roku," doplnil Vlk.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar po prepuknutí kauzy na tlačovej besede 14. septembra konkretizoval, že na čele organizovanej skupiny bola osoba z Ázie. Tá prostredníctvom sprostredkovateľov zo Slovenska oslovovala hráčov na Slovensku i v Česku.Podľa slov T. Gašpara išlo dovedna o 19 stretnutí v ČR a SR vrátane tohtosezónnych duelov najvyšších súťaží. Vo všetkých prípadoch to bolo online tipovanie v ázijských stávkových kanceláriách. Pri policajnej akcii vykonali domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov a zadržali 49 000 eur v bankovkách rôznej hodnoty a predovšetkým techniku, ktorá slúžila na mobilnú komunikáciu. Činnosť bola dopredu plánovaná a koordinovaná s ďalšími stupňami tejto organizácie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.