• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Frešovci prezradia svojho kandidáta na prezidenta v stredu

  • 19:06 17.12.2013
  • BRATISLAVA
Frešovci prezradia svojho kandidáta na prezidenta v stredu

SDKÚ-DS by mala v stredu oznámiť, koho strana podporí v prezidentských voľbách. Má o tom rozhodnúť stranícke prezídium.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, v tejto chvíli sa čaká na kandidáta Smeru a SDKÚ-DS sa hneď potom rozhodne, koho podporí tak, aby jasne dala najavo svoju integračnú pozíciu. Ako na poludnie informovala agentúra SITA, premiér Robert Fico oznámi prezidentskú kandidatúru po 14:00 na stretnutí s členmi vlády, poslancami za Smer-SD a tiež veľvyslancami akreditovanými na Slovensku.

Frešo zatiaľ meno kandidáta, ktorého SDKÚ-DS podporí, povedať nechce. Podľa neho však modrí podporia takého kandidáta, ktorý by mal šancu dostať sa do druhého kola volieb. „Samozrejme, musí to byť stredopravý kandidát, ktorý by mal aj istý integračný potenciál,“ povedal Frešo. V SDKÚ-DS sa hovorí najmä o podpore Pavla Hrušovského. Zaznievajú však aj mená Andreja Kisku, Milana Kňažka či Radoslava Procházku.

Vyčkávali lebo chceli

SDKÚ-DS s podporou podľa Freša doteraz čakala, lebo si chcela počkať, či nedôjde k dohodám na spoločnom kandidátovi. „Prispievali sme k tomu tým, že sme pomenovali, kto by bol najlepší kandidát a keď nie najlepší kandidát, tak tým, že nepostavíme vlastného kandidáta. Čiže SDKÚ-DS sa chovala veľmi racionálne a triezvo,“ uviedol.

Podľa neho len čo Smer postaví svojho kandidáta, tak je čas, aby SDKÚ-DS povedala, koho podporuje. „Je čas na to, aby sme sa zaňho poriadne postavili potom všetci,“ dodal.

Kto chce byť prezidentom?
Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH.

Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos.

Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. V utorok oznámil aj známy kardiochirurg Viliam Fischer, že chce zabojovať o post prezidenta.

Z hľadiska Ľudovej platformy je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára rozhodnutie SDKÚ-DS o prezidentskom kandidátovi kľúčové. Ako povedal Bugár v rozhovore pre agentúru SITA, každá reťaz je taká pevná ako jej najslabší článok a teda každá strana z tejto trojice prispieva k tomu, ako je vnímaná Ľudová platforma.

“Pavol Frešo od začiatku tlačil na pílu. Tvrdil, že opodstatnenosť Ľudovej platformy potvrdí, ak budeme mať spoločného prezidentského kandidáta. Čakáme na nich. Naposledy hovorili o konci decembra, možno v januári. To je strašné,“ povedal Bugár.

Pre Ľudovú platformu je to kľúčové

Podľa Bugára buď SDKÚ-DS vie z toho, čo je, čo má vybrať, kto by bol najlepší a racionálne sa rozhoduje alebo navrhne nejakého kandidáta ako SMK, aby to pomohlo strane. Z hľadiska Ľudovej platformy je rozhodnutie SDKÚ-DS kľúčové.

Ak takto má fungovať Ľudová platforma, potom to nemá význam. Ak jedna strana z trojice nevie zaujať stanovisko k prezidentskému kandidátovi, je to problém, ale nie platformy, ale tej strany, ktorá týmto spôsobom spochybňuje Ľudovú platformu,“ povedal Bugár s tým, že SDKÚ-DS nie je dostatočne rýchlym partnerom.

Most-Híd a KDH podporujú od leta ako prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.