Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji
Štúdie sa pozreli na zdravotné účinky škorice.
Škorica sa už dlho používa na celom svete v sladkých aj slaných jedlách a nápojoch. Na sociálnych sieťach sa však šíri trend, ktorý spočíva v pridaní čajovej lyžičky škorice do kávy. Influenceri tvrdia, že po týždni pitia kávy so škoricou začnete spaľovať tuk. Je však na tom niečo pravdy?
Nie každá škorica je rovnaká
Existujú dva druhy škorice, pričom oba vznikajú mletím kôry škoricovníka a môžu obsahovať niekoľko prirodzene sa vyskytujúcich účinných látok.
- Čínska škorica (Cinnamomum cassia) je najbežnejší typ dostupný v obchodoch s potravinami. Má horkú chuť a obsahuje vyššie množstvo jednej z účinných látok cinnamaldehydu, zlúčeniny, ktorá dodáva škorici chuť a vôňu. Približne 95 % čínskej škorice tvorí cinnamaldehyd.
- Druhá je cejlónska škorica, ktorá má sladšiu chuť. Obsahuje približne 50 - 60 % cinnamaldehydu.
Účinok škorice na spaľovanie tuku
Štúdie skúmali, či konzumácia škorice môže ovplyvniť obvod pása, ktorý súvisí so zvýšenou hladinou telesného tuku. Zistilo sa, že dávky škorice pod 1,5 gramu denne (približne pol čajovej lyžičky) zmenšili obvod pása o 1,68 cm. Konzumácia viac ako 1,5 g/deň však nemala významný účinok.
Metaanalýza 21 klinických štúdií s celkovým počtom 1 480 účastníkov zistila, že škorica tiež znížila index telesnej hmotnosti (BMI) o 0,40 kg/m² a telesnú hmotnosť o 0,92 kg. Nezmenila však zloženie tukovej ani svalovej hmoty účastníkov.
Ďalší prehľad štúdií, ktorý zahŕňal všetky metaanalýzy, zistil malý účinok škorice na zníženie hmotnosti. Účastníci schudli v priemere 0,67 kg a znížili svoj BMI o 0,45 kg/m². Celkovo je teda úbytok hmotnosti, ktorý vidíme na základe týchto štúdií, je veľmi malý a väčšinou bez zmeny telesného zloženia.
Ako môže škorica viesť k malému úbytku hmotnosti
Existuje niekoľko možných mechanizmov účinku škorice. Zdá sa, že umožňuje, aby sa glukóza (cukor) v krvi dostala rýchlejšie do buniek tela. Tým sa znižuje hladina glukózy v krvi a inzulín môže pracovať efektívnejšie. Škorica tiež zlepšuje spôsob, akým rozkladáme tuky, keď ich potrebujeme na energiu. A nakoniec, môže nám zabezpečiť dlhší pocit sýtosti tým, že spomaľuje rýchlosť uvoľňovania potravy zo žalúdka do tenkého čreva.
Riziká konzumácie škorice
Škorica sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, ak sa používa ako korenie pri varení a v potravinách. V niektorých škoricových prípravkoch však môžu byť prekročené limity pre obsah olova a iných ťažkých kovov. Olovo sa do nej dostáva ako kontaminant počas rastu z prostredia a pri zbere. U niektorých ľudí môže mať škorica vedľajšie účinky, vrátane bolesti tráviaceho traktu a alergických reakcií.
Jedna z účinných látok, kumarín, môže byť pre niektoré osoby toxická. To viedlo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín k stanoveniu limitu 0,1 mg/kg telesnej hmotnosti. Čínska škorica obsahuje až 1 % kumarínu a cejlónska odroda ho obsahuje oveľa menej, 0,004 %. Pre ľudí s hmotnosťou nad 60 kg by teda 2 čajové lyžičky (6 g) čínskej škorice prekročili bezpečný limit.
Používanie škorice môže mať veľmi malý vplyv na hmotnosť, ale je nepravdepodobné, že by prinieslo významné zníženie hmotnosti bez ďalších úprav životného štýlu. Musíme si tiež uvedomiť, že v týchto štúdiách sa používali výrobky, ktoré sa líšia od škorice, ktorú kupujeme v obchodoch. To, ako škoricu skladujeme a ako dlho ju uchovávame, môže tiež ovplyvniť alebo znehodnotiť účinné látky.
Konzumácia väčšieho množstva škorice neprinesie ďalší úžitok. V skutočnosti by to mohlo zvýšiť riziko vedľajších účinkov. Ak si teda vychutnávate chuť škorice v káve, pridávajte si ju aj naďalej, ale vzhľadom na jej výraznú chuť vám stačí aj malé množstvo.
Študentka sa nakazila plesňou, teraz varuje pred týmto predmetom
Predmet, ktorý používala každý deň, ju niekoľkokrát priviedol na pohotovosť a nakazil plesňou.
Lekárka varuje: Táto toxická vec v kuchyni ohrozuje vaše pľúca
V prípade renovácií alebo iných náročnejších prác v kuchyni môže podľa lekárky dôjsť k život ohrozujúcemu stavu.
Toto spracované jedlo je pre vás v skutočnosti dobré
Nie všetky spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. Pri tejto výhody prevažujú nad možnými negatívami.
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia. Dbať treba na zdravú stravu či dostatok tekutín, rovnako na pravidelný pohyb a primeranú hygienu.
Akupunkturista radí: 12 jedál, ktoré vám ničia srdce
Ak chcete chrániť svoje srdce pred ochoreniami, vyhnite sa týmto dvanástim obľúbeným potravinám.