• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ombudsmanke sa nepáči zásah v Moldave, obrátila sa na vládu

  • 18:39 17.12.2013
  • BRATISLAVA
Ombudsmanke sa nepáči zásah v Moldave, obrátila sa na vládu

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa v pondelok po prvýkrát obrátila na vládu SR s vyrozumeniami verejného ochrancu práv.

Je v záujme Slovenska, aby sa vláda zaoberala vyrozumeniami verejnej ochrankyne práv, ktorá nesúhlasí so stanoviskom a postupom ministerstva vnútra k policajnému zásahu v osade v Moldave nad Bodvou z júna tohto roku.

Na tlačovej konferencii to povedala ombudsmanka Jana Dubovcová. Ako ďalej informovala, Slovensko neujde tomu, že raz bude musieť riešiť nielen moldavský incident, ale aj celkové limity pre našu políciu. Ďalší postup závisí od postoja vlády SR, ktorá by sa mala Dubovcovej apelom zaoberať. Zo zákona nemá limit, ani povinnosť tak urobiť.

Štát by mal odstrániť pochybnosti

Dubovcová verí, že sa jej vyrozumením bude vláda zaoberať. Inak môže zahraničie Slovensko negatívne ohodnotiť za to, že má ombudsmana, ale nezaoberá sa výsledkami jeho činnosti. Slovensko už podľa Dubovcovej slov viackrát čelilo podozreniam za to, že nevieme, čo sa deje s ľuďmi po zadržaní na policajnej stanici.

"Nerozumiem, prečo by štát, keď už viackrát čelil takýmto podozreniam, nemal mať najlepší záujem na tom, aby odstránil tieto pochybnosti," pýta sa ombudsmanka a dodáva, že vysvetliť policajný zásah je vo všeobecnom záujme.

Nevie si predstaviť situáciu, že by sa tejto veci nevenovala alebo by ju len vzala na vedomie. Pokiaľ sa tomu však nebude vláda venovať, tak sa tomu budú venovať iné inštitúcie a orgány, hovorí verejná ochrankyňa práv.

Navrhla niekoľko opatrení

Ombudsmanka po vybavení podnetu o Moldave nad Bodvou navrhovala ministerstvu vnútra a policajnému prezídiu niekoľko opatrení. Podľa jej názoru si nesplnili zákonnú povinnosť, podľa ktorej mali oznámiť, či ich prijímajú. Ako uviedla, podľa nej ani žiadne opatrenia doposiaľ neprijali. Pritom by tak mali urobiť, aby sa do budúcnosti predišlo situáciám podobným ako v Moldave nad Bodvou.

Desiatky policajtov zasahovali 19. júna v osade v Moldave nad Bodvou a obci Drienovec. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii. Spolu zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb.

Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. „K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neuposlúchli výzvy polície a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia.

Ombudsmanka klame, tvrdí Kaliňák

Generálna prokuratúra vidí vo veci policajného zásahu v Moldave nad Bodvou dôvod pre začatie trestného stíhania. Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok na iniciatívu generálnej prokuratúry reagoval slovami, že sa z toho teší, pretože sa takýmto vyšetrovaním potvrdí, kto zavádza a politikárči a kto hovorí pravdu.

Dodal, že ombudsmanka Jana Dubovcová klame a zavádza dlhodobo, pretože sa jej správa kritizujúca júnový zásah polície zakladá na výpovediach ľudí, ktorí nerešpektovali výzvy a porušovali verený poriadok.

"Pani ombudsmanka dlhodobo zavádza a klame... nielen ministerstvo vnútra, ale aj všetci naši kolegovia sme pobúrení takýmto správaním, pretože uvádza nesprávne údaje, neoverené, nepotvrdené, nepodložené žiadnym jedným relevantným dôkazom. Politikárči, je to nehodné práce ombudsmana a myslím si, že tomuto úradu momentálne veľmi škodí, pretože znehodnocuje prácu tých ľudí, ktorí na úrade pracovali a naozaj sa zasadzovali o ochranu niektorých práv ľudí, ktorým orgány ublížili. V tomto prípade háji tých, čo porušovali zákon. To si myslím, že ombudsman v žiadnej krajine nerobí. Je to pre mňa šokujúce stanovisko," vyhlásil dnes Kaliňák.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.