• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Na Kolibe zmizol les, bude to riešiť prokuratúra

  • 18:57 16.12.2013
  • BRATISLAVA
Na Kolibe zmizol les, bude to riešiť prokuratúra

Výrubom lesa na bratislavskej Kolibe sa zaoberá aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Výrubom lesa na Kolibe sa bude zaoberať aj Krajská prokuratúra v Bratislave. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, generálna prokuratúra na základe získaných informácií vydala pokyn a uložila krajskej prokuratúre preskúmať postup pri výrube lesa na Kolibe, a to z hľadiska trestnoprávneho, ako aj z hľadiska netrestného.

Trestný odbor generálnej prokuratúry bude pritom v tomto prípade vykonávať dohľadovú právomoc. "Vo veci aktuálne konajú príslušní policajti, ktorých úlohou je v súlade so zákonom vykonať opatrenia v súvislosti s ďalším výrubom lesného porastu,“ informovala Predajňová.

Výrubom lesa na bratislavskej Kolibe sa v súčasnosti zaoberá aj ministerstvo pôdohospodárstva. "V súčasnosti analyzujeme všetky dokumenty k danému problému," uviedol riaditeľ odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala s tým, že už v utorok 17. decembra by mohlo byť známe stanovisko rezortu. Podľa štátneho podniku Lesy SR bola zámena pozemkov na bratislavskej Kolibe s pozemkami v Handlovej pre štát zisková. Uviedol to hovorca š.p. Lesy SR Vlastimil Rezek

Zámena bola zisková

Pozemky na Kolibe vo výmere 3,79 hektára zamenil štátny podnik Lesy SR zmluvou podpísanou 24. júna 2010 bývalým generálnym riaditeľom Alojzom Riškom za pozemky v katastrálnom území Handlová o výmere 4,34 hektára.

"Zámena, ktorú inicioval nadobúdateľ pozemkov v Bratislave Róbert Šteffek, bola pre štát zisková. Rozdiel v cene odovzdaných a nadobudnutých pozemkov bol 3 116 eur v prospech Slovenskej republiky," povedal Rezek.

Ako tiež uviedol hovorca, v čase zámeny nepredpokladali zmeny určenia zamieňaných pozemkov a nepočítalo sa s predčasným výrubom lesa. "Zámeny umožňuje zákon o lesoch a po novom s nimi počíta aj zákon o ochrane prírody a krajiny," povedal Rezek a dodal, že štátny podnik zákony nepripravuje ani neschvaľuje a riadi sa iba platnou legislatívou.

Výrub bol protiprávny

Podľa starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého je pritom výrub lesa na bratislavskej Kolibe protiprávny a nebolo k nemu vydané žiadne povolenie. Ako uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger, pracovníci miestneho úradu boli na mieste výrubu a vyzvali pilčíkov okamžite zastaviť výrub.

"S pilčíkmi boli na mieste právnici zastupujúci vlastníkov pozemku, ktorí argumentovali rozhodnutím Obvodného lesného úradu o odlesnení pozemku. Novomestský miestny úrad však toto rozhodnutie jednoznačne nepovažuje za dostatočné na výrub," uviedol Tettinger a dodal, že pri vyňatí pôdy z lesného fondu je potrebné kladné rozhodnutie obce.

Podľa Kusého Nové Mesto žiadne takéto rozhodnutie nevydalo. Úrad v Novom Meste zároveň argumentuje, že nie je možné, aby Obvodný lesný úrad vyňal pôdu z lesného fondu a zároveň aj nariadil jej odlesnenie. "Vlastník mal v tomto prípade požiadať obec o výrubové konanie, čo neurobil. O protiprávnom výrube sme informovali aj políciu so žiadosťou, aby zamedzila ďalší výrub, kým sa celá vec neprešetrí,“ informoval starosta.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.