• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 14.11.2025Meniny má Irma
Bratislava

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

  • 20:35 04.10.2024
  • Bratislava
Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

Viac ako 80 miliónov ľudí na celom svete má problém s koktaním. Ľudia, ktorí koktajú, môžu opakovať hlásky, slabiky alebo slová, môžu predlžovať hlásky a môžu mať prerušovanú reč. Koktavosť môže zasahovať do každodenného života človeka, napríklad tým, že vyvoláva úzkosť v sociálnych situáciách.

Napriek vysokému výskytu koktavosti vedci stále nevedia veľa o tom, čo ju spôsobuje. V súčasnosti sa vedci zhodujú na tom, že tento stav je pravdepodobne spôsobený zmesou faktorov vrátane genetiky, rozdielov v štruktúre a funkcii mozgu a prostredia človeka. Zriedkavé, získané formy koktavosti sa môžu vyskytnúť po poranení mozgu so špecifickou príčinou, ako je napríklad mozgová príhoda alebo Parkinsonova choroba.

Väčšina ľudí, ktorí koktajú, však trpí tzv. vývojovou koktavosťou, ktorá sa prvýkrát objavuje v detstve, približne vo veku 2 až 5 rokov, ale až u 90 % detí pred dospelosťou vymizne. Túto formu koktavosti je oveľa ťažšie vysvetliť, hoci v priebehu rokov bolo navrhnutých niekoľko hypotéz.

Na vine môže byť genetika

Jednou z hlavných príčin vývinovej koktavosti môže byť genetická príčina. Vývojová koktavosť sa často vyskytuje v rodinách, pričom štúdie identických dvojčiat naznačujú, že genetika môže byť zodpovedná za viac ako 80 % prípadov tohto ochorenia.

Muži majú približne štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú koktať, ako ženy. Vedci zatiaľ nevedia, prečo je to tak, hoci existujú určité teórie. Napríklad ženy môžu byť nejakým spôsobom odolnejšie voči dedičnosti koktavosti ako muži. Existujú aj jemné rozdiely v mozgu ľudí, ktorí koktajú, oproti tým, ktorí nekoktajú. Tieto rozdiely sa nachádzajú v oblastiach mozgu, ktoré sú zodpovedné za plánovanie a vykonávanie reči.

Koktavosť môžu ovplyvniť aj faktory prostredia. Negatívne reakcie zo strany rodiny alebo blízkych priateľov môžu vyvolať úzkosť v súvislosti s koktavosťou, ktorá zhoršuje jej príznaky. V priebehu rokov bol výskum koktavosti obmedzený, pretože vedci ju nemôžu skúmať na zvieratách ako iné ochorenia. Bez týchto poznatkov môže byť ťažké vyvinúť cielenú liečbu.

V niekoľkých štúdiách sa skúmalo používanie liekov na zníženie koktavosti, ale v súčasnosti nie je na trhu nič, čo by ju dokázalo odstrániť. Terapia môže niektorým ľuďom pomôcť ľahšie hovoriť a akceptovať, že niekedy koktajú. Je tiež dôležité povzbudiť spoločnosť, aby koktavosť nevnímala iba ako vadu, ktorá sa musí vždy liečiť.

Zdroj: Info.sk, TM, stutteringhelp.org, frontiersin.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Týmto miestam v taxíku sa vyhýbajte, skrývajú najviac baktérií

Týmto miestam v taxíku sa vyhýbajte, skrývajú najviac baktérií

DNES - 21:16Zdravie

Cez ktoré miesta v taxíkoch sa najviac šíria mikróby? Odborníci vymenovali tri kľúčové oblasti.

Ženám začali po tomto nápoji vypadávať vlasy. Odborníčky vysvetľujú, prečo

Ženám začali po tomto nápoji vypadávať vlasy. Odborníčky vysvetľujú, prečo

VČERA - 7:13Zdravie

Odborníčky vysvetľujú, čo je za nepriaznivým účinkom populárneho nápoja.

Ako vám mobil pridáva roky: Toto s ním viac nerobte!

Ako vám mobil pridáva roky: Toto s ním viac nerobte!

9:49 12.11.2025Zdravie

Používanie mobilu sa podpisuje aj na našom vzhľade. Aká chyba vedie k zdanlivým rokom navyše?

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

10:18 09.11.2025Zdravie

Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

20:47 06.11.2025Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.