• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

V Lesoch SR vládne klientelizmus a šafárenie, tvrdí Simon

  • 17:04 06.03.2013
  • BRATISLAVA
V Lesoch SR vládne klientelizmus a šafárenie, tvrdí Simon

V štátnom podniku Lesy SR v súčasnosti vládne klientelizmus a šafárenie. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

Tvrdí, že majetok podniku Lesy SR by mal štát efektívne spravovať, vyprodukovať na tom zisk, ktorý by slúžil občanom, a nie poskytovať podporu pre sponzorov rôznych politických strán.

Zsolt Simon kritizoval to, že spoločnosť Mondi SCP a.s. podpísala so štátom za prvej vlády Roberta Fica zmluvu na dodávku dreva na roky 2009 až 2014. Za druhej Ficovej vlády dostal tento podnik zmluvu na roky 2013 až 2020 a daňovú úľavu 25 mil. eur na najbližších 5 rokov.

SCP Ružomberok nakupuje od štátu meter kubický dreva za 36,50 eur. Druhý veľký spracovateľ tohto druhu, Bukóza Vranov, nakupuje drevo za 38 eur za meter kubický (automobilová preprava, pozn. red.), respektíve za 40 eur za meter kubický (vlaková preprava, pozn. red.). Zahraničná spoločnosť Lenzing nakupuje kubík dreva za 40,96 eura a dôchodca, ktorý toto drevo potrebuje, platí 42 eur.

"Je normálne, aby SCP dostávalo toto drevo za takú nízku cenu a aby sme mu darovali 4 mil. eur ročne len preto, lebo je sponzorom?" pýtal sa vo svojom prejave Simon.

Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka spolu s riaditeľom firmy Lesy SR Ctiborom Határom a obchodným riaditeľom Miroslavom Lelákom vyzval, aby vysvetlili, ako je možné že SCP dostáva drevo za takúto cenu, pričom má ešte daňovú úľavu. Mondi SCP má podľa zmluvy právo na každoročný odber jedného milióna metrov kubických dreva od Lesov SR.

Cenové zvýhodnenie o 4 eurá na jednom metri kubickom tak podľa Simona znamená, že štát ročne SCP Mondi daruje 4 mil. eur. "Pán minister Jahnátek a jeho rodinný priateľ (Határ, pozn. red. ) daroval firme Mondi SCP Ružomberok a jeho majiteľom 32 miliónov eur, pričom tieto peniaze nemusia ani zdaniť v tejto krajine," vyhlásil Simon.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vo svojej reakcii uvádza, že pravdou je presný opak Simonových tvrdení.

"Exminister Simon prostredníctvom vtedajšieho generálneho riaditeľa Lesov SR Igora Viszlaia vyzýval už vo februári 2012, tesne pred voľbami do NR SR, o urýchlené uzatvorenie zmluvy o dodávkach dreva z podniku Lesy SR pre Mondi SCP Ružomberok," uviedla hovorkyňa MPRV Zuzana Gulová.

Odvoláva sa pri tom na korešpondenciu medzi Viszlaiom a spoločnosťou Slovwood, ktorá je dodávateľom dreva pre Mondi SCP. Gulová dodala, že práve za Simonovho ministrovania a Viszlaiovho úradovania bola do zmluvy o dodávkach dreva vsunutá formulácia, ktorá zablokovala ďalšie možnosti navýšenia cien.

Podľa rezortu pôdohospodárstva je klamstvom aj tvrdenie, že Mondi SCP nakupuje drevo ako sponzor strany Smer-SD. Výhodnejšiu cenu Mondi SCP dostalo preto, lebo odoberá drevo z celého územia SR, a tým pádom má aj vyššie prepravné náklady. Zároveň odoberá všetky kategórie dreva do priemeru 60 centimetrov, od najbonitnejších, až po mäkké listnáče. Ročne má zazmluvnených 680 tis. metrov kubických dreva.

"Bukóza Vranov odoberá 240 tis. kubíkov, pritom je ochotná brať guľatinu len do priemeru 50 centimetrov, a pritom berie až 90 % guľatiny len prvej skupiny, čiže najbonitnejšej, ale dodávky chce realizovať len z okolitých lesných závodov," vysvetľuje Gulová. Cena dreva pre rakúsky Lenzing podľa MPRV zodpovedá cenovej relácii na rakúskom trhu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť

DNES - 12:56Ekonomické

Internetové nákupy na Slovensku po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť.

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.