• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Skauti roznesú po Slovensku Betlehemské svetlo

  • 20:32 14.12.2013
  • BRATISLAVA
 Skauti roznesú po Slovensku Betlehemské svetlo

Slovenskí skauti v sobotu priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo. Prevzali ho od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni.


Ako prvý prijal svetlo na Slovensku prezidentský pár. V noci zo soboty na nedeľu ho skauti odovzdajú svojim poľským kamarátom v Zakopanom, odkiaľ poputuje na východ Európy.

V sobotu sa v kostole Votivkirche vo Viedni uskutočnila ekumenická slávnosť, na ktorej rakúski skauti odovzdali Betlehemské svetlo členom európskych organizácií, medzi ktoré patrí aj Slovenský skauting. Od tej chvíle Betlehemské svetlo začína svoju púť do krajín celého sveta. Vo večerných hodinách, ako prvý na Slovensku, prijal Betlehemské svetlo už tradične prezidentský pár, prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

Svetlo poputuje do Poľska

Po slávnostnom prijatí u prezidenta bude svetlo v noci putovať do Poľska, kde ho zástupcovia Náčelníctva Slovenského skautingu a skauti z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti na polnočnej omši v Zakopanom odovzdajú poľským skautom. Svetlo sa bude šíriť cez celé Poľsko, pobaltské krajiny do Ruska a na ďalekú Sibír.

"Odovzdávanie Betlehemského svetla poľským skautom sa od vstupu Slovenska a Poľska do Európskej únie organizuje každoročne vždy na inej strane hranice. V minulom roku odovzdávali naši skauti svetlo na Slovensku, vo Svite, tentoraz prejdeme na poľskú stranu," povedala riaditeľka Ústredia Slovenského skautingu Dáša Cingálková.

Zažiari i v nemocniciach

Skauti budú svetlo odovzdávať ľuďom aj na slávnostných svätých omšiach vo viacerých regiónoch Slovenska. Ľudia si ho budú môcť prísť odpáliť napríklad do bratislavskej Katedrály sv. Martina v nedeľu 15. decembra o 17:00, do žilinskej Katedrály Najsvätejšej Trojice v sobotu 21. decembra o 18:00 alebo do banskobystrickej Katedrály sv. Františka Xaverského v nedeľu 22. decembra o 18:00. Počas posledného víkendu pred Vianocami, už od skorého sobotného rána, budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho až do 300 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie.

Betlehemské svetlo zažiari na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte. Dievčatá a chlapci zo Slovenského skautingu ho postupne prinesú aj do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc. Distribúcie svetla sa každý rok dobrovoľne zúčastňujú stovky skautov a ich počet neustále rastie. Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt, nesie nadkonfesionálne posolstvo, má spájať a prinášať pokoj, nádej, lásku a porozumenie medzi ľudí na celom svete.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.