• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 13.9.2024Meniny má Ctibor
Bratislava

Ako správne sušiť a skladovať rozmarín: Takto rozmarín nepríde o chuť

  • 6:49 05.09.2024
  • Bratislava
Ako správne sušiť a skladovať rozmarín: Takto rozmarín nepríde o chuť

Prinášame vám návod, ako čo najlepšie vysušiť a uchovať domáci rozmarín.

Rozmarín je nenáročná a mimoriadne všestranná rastlina, ktorú využijete pri varení aj pri výrobe vlastných voňavých mydiel. Vďaka ľahkému pestovaniu rozmarínu sa vám môže stať, že budete mať viac vetvičiek, ako dokážete spotrebovať. Ak chcete zo svojej úrody rozmarínu vyťažiť čo najviac, mali by ste zvážiť sušenie a skladovanie rozmarínu na ďalšie použitie. Sušenie rozmarínu vám umožní mať stále zásoby tejto všestrannej bylinky bez toho, aby ste museli ísť do obchodu.

Kedy zbierať rozmarín

Foto: Olezzo/Shutterstock.com

Rozmarín môžete zbierať kedykoľvek, no pre čo najlepšiu chuť je vhodné sa do zberu pustiť počas letných mesiacov. Čím novší je výhonok rozmarínu, tým čerstvejšie a aromatickejšie budú listy. Zber stoniek na začiatku sezóny u väčšiny odrôd rozmarínu prinesie viac rozvetvenia, čím sa získa viac listov na sušenie na konci sezóny.

Nahmatajte, či sú výhonky mäkké - novšie výhonky budú pružnejšie ako staršie. Starší výhonok rozmarínu, ktorý začal strácať svoju chuť, bude na dotyk suchý a môže vyzerať drevnatý.

Šetrné umývanie rozmarínu

Foto: Igor Normann/Shutterstock.com

Vždy je dôležité umyť všetky bylinky, ktoré sa chystáte sušiť, aby ste zabezpečili odstránenie zvyškov z povrchu rastliny, bez ohľadu na to, či rozmarín pestujete v interiéri alebo exteriéri. Keďže najnižšie stonky rastú veľmi blízko zeme, je veľmi pravdepodobné, že listy budú aspoň na spodnej strane pokryté jemnými nečistotami.

Ak na konci sezóny zbierate rozmarín vo veľkom na sušenie, vyberte si dostatočne veľkú nádobu na zber, aby ste mohli rozmarín úplne ponoriť do studenej vody. Rozmarín premiešajte, aby ste odstránili všetky nečistoty zo spodných listov rastlín. Ak však zbierate len malé množstvo rozmarínu na okamžité použitie alebo sušenie, môžete ho zbierať aj do cedníka a opláchnuť vetvičky pod studenou vodou z kuchynského kohútika.

Sušenie rozmarínu

Foto: Caterina Trimarchi/Shutterstock.com

Existuje mnoho rôznych spôsobov sušenia aromatických bylín, takže si môžete tento proces prispôsobiť nástrojom, ktoré máte na túto úlohu k dispozícii. Môžete rozmarín poukladať na dosky, ideálne z dreva. Ak je vaše podnebie extrémne vlhké, možno bude potrebné doplniť proces sušenia pridaním tepla z ohrievača.

Ak bylinky pestujete len v interiéri a snažíte sa usušiť malé množstvo, jednoduchým spôsobom je zviazať osem až desať vetvičiek rozmarínu a zavesiť ich hore nohami na teplom mieste, ktoré je najlepšie tmavé, suché a dobre vetrané. Môže to byť pod markízou na verande, v podkroví alebo v pivnici. Po dvoch až troch týždňoch, keď listy stuhnú, je fáza sušenia vášho rozmarínu ukončená.

Rozmarín môžete tiež piecť v rúre pri veľmi nízkej teplote dve až štyri hodiny. Tento postup funguje dobre, ak chcete mať rýchlo usušený rozmarín, ale možno tým čiastočne príde o chuť.

Oberanie listov a skladovanie rozmarínu

Foto: Esin Deniz/Shutterstock.com

Keď lístky rozmarínu ľahko odpadávajú od stoniek pri dotyku rukou, viete, že rozmarín je dostatočne suchý a pripravený na uskladnenie. Jemné odstraňovanie listov rozmarínu na rozdiel od trhania listov zabezpečí čo najmenšie poškodenie. Pomáha to vytvoriť čo najväčšie kusy sušeného rozmarínu na skladovanie a pomáha zachovať chuť a esenciálne oleje. Rozmarínové listy potom rozdrvte tesne pred pridaním do obľúbeného pokrmu, čím sa zvýrazní jeho chuť.

Nazbieraný rozmarín je najlepšie skladovať na chladnom a suchom mieste. Je však nevyhnutné skontrolovať, či je nádoba, v ktorej je uskladnený, vzduchotesná, pretože inak hrozí, že bude vystavený vlhkosti, ktorá rozmarín znehodnotí. Najlepšia je sklenená nádoba mimo dosahu priameho slnečného svetla.

Pokiaľ sušený rozmarín nie je vystavený vode alebo priamemu slnečnému žiareniu, môže vydržať mnoho rokov. Časom sa však chuť rozmarínu stráca, preto možno budete musieť zvýšiť množstvo, ktoré pridávate do svojich obľúbených receptov, aby ste dosiahli rovnakú úroveň chuti, akú ste mali na začiatku.

Zdroj: Info.sk, TM, wikihow.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

Britská herečka Jacqueline Bissetová, ktorá hrala aj s Belmondom, má 80 rokov

DNES - 7:20Zaujímavosti

Winnifred Jacqueline Fraser-Bissetová, známa ako Jacqueline Bissetová, sa dnes dožíva 80 rokov.

Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

Čo sa stane pri ohrievaní burgera v mikrovlnke? Po 30 minútach vás rýchlo prejde chuť

21:43 11.09.2024Zaujímavosti

Polhodina zohrievania v mikrovlnke dokáže odhaliť pravú tvár burgera z rýchleho občerstvenia. Mnohí prejdú radšej na zdravšiu stravu.

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

Hrdina z Auschwitz-Birkenau, Žid Rudolf Vrba, sa narodil pred 100 rokmi

6:57 11.09.2024Zaujímavosti

Patril k jedným z mála väzňov, ktorý prežil útek z najprísnejšie stráženého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku.

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

Sú opití ľudia úprimnejší? Odborníci uviedli, či je vo víne skutočne pravda

6:21 11.09.2024Zaujímavosti

Pitie alkoholu môže zmeniť fungovanie mozgu, ale účinky nie sú vždy jednoznačné.

Pacientovi museli amputovať pohlavný úd, takto k tomu prispel alkohol

Pacientovi museli amputovať pohlavný úd, takto k tomu prispel alkohol

20:29 10.09.2024Zaujímavosti

Nadmerná konzumácia alkoholu sa u muža podpísala vznikom gangrény na jednej z najcitlivejších častí tela.

Vosveteit.sk