• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Farmafirmy môžu znížiť ceny liekov, klastre zmenia

  • 13:00 06.03.2013
  • BRATISLAVA
Farmafirmy môžu znížiť ceny liekov, klastre zmenia

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) sa rozhodlo poupratovať v úhradových skupinách liekov, tzv.. klastroch. Po novom by ich malo byť o čosi viac.

Nové úhradové skupiny boli podľa MZ vytvárané tak, aby zohľadňovali potreby pacientov, požiadavky lekárov na modernú liečbu a ekonomické možnosti štátu.

"Hlavným cieľom vytvárania nových úhradových skupín je racionalizácia vynakladania finančných zdrojov verejného zdravotného poistenia na lieky tak, aby bola zabezpečená ich čo najväčšia efektivita," konštatuje rezort zdravotníctva.

Podľa hovorkyne MZ Zuzany Čižmárikovej ide zložitú problematiku, ktorá mala viacero nezrovnalostí. "Spolu s odbornými skupinami v jednotlivých diagnózach sa nastavili pravidlá a poriadok v klastroch," uviedla Čižmáriková. Pre pacientov by nová úprava úhradových skupín mala priniesť najmä pozitíva, zabrániť má vysokým doplatkom za lieky. "Tiež majú možnosť farmafirmy ísť s cenou dole," konštatovala hovorkyňa MZ.

Nové úhradové skupiny sú súčasťou návrhu novely vyhlášky o spôsobe určenia štandardnej dávky liečiva a maximálnej výšky úhrady zdravotnej poisťovne za štandardnú dávku liečiva, ktorá je aktuálne na Legislatívnej rade vlády SR. Rezort predpokladá jej účinnosť od polovice marca tohto roka.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská o zámere meniť klastrovanie liekov informovala ešte v septembri minulého roka. Podľa nej sa zmenou zabráni tomu, aby doplatky pri mnohých liekoch výrazne vyskočili a pre pacientov sa tak stali neúnosnými. Ministerka tým reagovala na enormný nárast doplatkov, pre ktorý si museli niektorí pacienti priplatiť za lieky aj o stovky eur viac.

Klastrovanie liekov zaviedol ešte bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. V praxi klastrovanie znamená, že liekom s podobným liečebným účinkom sa bez ohľadu na ich cenu určí jednotná úhrada zo strany zdravotnej poisťovne, pričom v mnohých prípadoch je najlacnejší liek v klastri plne hradený.

Lekári z odborných medicínskych spoločností namietali, že zavedenie úhradových skupín zvýšilo doplatky najmä u ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami. Vyčíslili, že pre súčasne platné klastrovanie slovenskí pacienti zaplatia o 51 mil. eur viac.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.