• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.7.2024Meniny má Kamila
21°Bratislava

Úrad verejného zdravotníctva varuje: Na toto si pri kúpe zmrzliny dávajte pozor

  • 9:46 25.06.2024
  • Bratislava
Úrad verejného zdravotníctva varuje: Na toto si pri kúpe zmrzliny dávajte pozor

Kvalitu nebalenej zmrzliny možno rozoznať na základe farby či vône.

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám. Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že zmysly pomôžu rozoznať kvalitu zmrzliny, no na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti treba odborníka.

Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia,“ poznamenali.

Odborníci na ľudí apelujú, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny dávali pozor, či sú informácie o prítomnosti alergénov viditeľne uvedené. „V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia 'môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí',“ ozrejmili. Treba si podľa nich tiež všímať čistotu pracovných plôch aj náradia. „Taktiež či sú oblátky chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia a pracovníci používajú jednorazové rukavice. (...) Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy),“ priblížili.

Zdravotnú bezpečnosť zmrzliny preverujú odborníci. „Odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva,“ dodala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slnečných jazerách v Senci sa utopili dvaja 18-roční mladíci

Na Slnečných jazerách v Senci sa utopili dvaja 18-roční mladíci

VČERA - 21:05Domáce

Na Slnečných jazerách v Senci sa v stredu utopili dvaja 18-roční muži.

Premiér: Odvaha a suverenita sú v prospech občanov Slovenska

Premiér: Odvaha a suverenita sú v prospech občanov Slovenska

VČERA - 19:11Domáce

Premiér sa poďakoval starostovi Starej Bystrice a poslancovi parlamentu Jánovi Podmanickému za organizovanie osláv zvrchovanosti Slovenskej republiky

Horskí záchranári pomáhali v Malej Fatre zranenej českej turistke

Horskí záchranári pomáhali v Malej Fatre zranenej českej turistke

VČERA - 16:43Domáce

Horskí záchranári pomáhali v stredu v Malej Fatre 49-ročnej českej turistke, ktorá si po páde na reťazami zabezpečenom chodníku v oblasti Pod Tanečnicou zranila nohu.

Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia prívalové povodne

Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia prívalové povodne

VČERA - 16:05Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.

Zomrel spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska Anton Hykisch

Zomrel spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska Anton Hykisch

VČERA - 14:52Domáce

V stredu vo veku 92 rokov zomrel bývalý diplomat, spisovateľ, poslanec Slovenskej národnej rady a spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska Anton Hykisch.