• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Hospodársky rast koncom roka spomalil, klesol i dopyt

  • 14:05 06.03.2013
Hospodársky rast koncom roka spomalil, klesol i dopyt

Názory analytikov

Zverejnená štruktúra rastu ekonomiky a fakt, že bola ťahaná výhradne zahraničným dopytom, nebola pre analytikov žiadnym prekvapením. Podľa Martina Baláža zo Slovenskej sporiteľne k medziročnému rastu stále prispievala vyššia produkcia automobiliek v dôsledku rozšírenia výrobných kapacít začiatkom minulého roka. Faktom však je, že hospodárstvo koncom roka strácalo dych. "Vývoj v štvrtom štvrťroku pokladáme za výrazne ochladenie slovenskej ekonomiky, ktoré zrejme pretrvá prinajmenšom začiatkom roku 2013," dodal

Podľa Evy Sadovskej z Poštovej banky bude najťažším obdobím pre našu ekonomiku prvý polrok tohto roka. "K určitému zlepšeniu situácie by mohlo dôjsť počas druhého polroka, resp. s blížiacim sa začiatkom nasledujúceho kalendárneho roka 2014," tvrdí.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka by sme však mohli prvé známky oživovania zaznamenať už v prvej polovici roka pod vplyvom zotavenia nemeckej ekonomiky. Rast ekonomiky by pritom mal byť aj v tomto roku ťahaný výlučne zahraničím. "Citeľnejšie oživenie domáceho dopytu očakávame najskôr v závere roka, pravdepodobnejšie však až v nasledujúcom roku," uviedol. Aktuálne pritom komerčné banky podľa prieskumu Národnej banky Slovenska očakávajú pre tento rok hospodársky rast iba na úrovni 1 %.BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) - Medziročný rast slovenského hospodárstva v poslednom štvrťroku vlaňajška spomalil na 0,7 %.

Informoval o tom v stredu Štatistický úrad SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu z februára tohto roku. V medziročnom porovnaní tak hospodárstvo rástlo o 3,1 percentuálneho bodu pomalšie.

V predchádzajúcom štvrťroku pritom hrubý domáci produkt medziročne stúpol o 2,1 %, v druhom kvartáli o 2,6 % a v prvom štvrťroku 2012 bol vyšší o 2,9 %. Za celý rok 2012 tak slovenské hospodárstvo vzrástlo o 2 %.

V medzikvartálnom porovnaní oproti tretiemu štvrťroku po sezónnom očistení však ekonomika stále mierne rástla, a to o 0,2 %. V bežných cenách objem hrubého domáceho produktu v štvrtom štvrťroku medziročne stúpol o 2 % na 18,212 mld. eur.

Ekonomický rast v posledných troch mesiacoch minulého roka pritom podľa štatistikov rovnako ako v predchádzajúcich štvrťrokoch ovplyvnil výlučne zahraničný dopyt. Objem vývozu výrobkov a služieb medziročne vzrástol o 7,1 %, čo bolo o 2,9 percentuálneho bodu viac ako zvýšenie dovozu výrobkov a služieb.

Domáci dopyt naopak podľa štatistikov prehĺbil svoj medziročný pokles o 1,1 percentuálneho bodu na 1,9 % vplyvom zníženia takmer všetkých jeho výdavkových zložiek. "Z nich najvyšší medziročný pokles zaznamenala tvorba hrubého kapitálu o 5,8 %, pričom tvorba hrubého fixného kapitálu sa znížila o 5 %,“ informuje ŠÚ. Nižšia bola aj konečná spotreba domácností o 1,2 % a konečná spotreba verejnej správy o 0,3 %. Konečná spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam ostala na minuloročnej úrovni.

Vyprodukovaná pridaná hodnota v štvrtom štvrťroku dosiahla 16,651 mld. eur, čo znamenalo jej medziročný nárast o 3 %. Najväčší podiel na vyprodukovanej pridanej hodnote mal priemysel s 26,9 %.

Podiel obchodu, dopravy a skladovania a ubytovacích a stravovacích služieb dosiahol 19,3 %, podiel verejnej správy, vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej pomoci bol 14,7 %. V medziročnom porovnaní najviac vzrástol podiel priemyselnej výroby o 1 percentuálny bod, najväčší pokles bol v stavebníctve, o 1,3 percentuálneho bodu.

Slovenské hospodárstvo tak vlani pokračovalo v spomaľovaní svojej dynamiky. V roku 2011 totiž ešte reálne hrubý domáci produkt vzrástol o 3,2 %, čo znamenalo spomalenie zo 4,4-percentného rastu z roku 2010.

Investícií ubúda

Medziročný pokles objemu investícií v slovenskom hospodárstve sa nezastavil ani koncom minulého roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž tvorba hrubého kapitálu v štvrtom štvrťroku 2012 dosiahla 3,419 mld. eur, čo znamenalo medziročný pokles o 5,8 %. Samotná tvorba hrubého fixného kapitálu sa prepadla o 5 % na 4,324 mld. eur, stav zásob medziročne klesol o 905,1 mil. eur.

"Medziročný pokles tvorby hrubého fixného kapitálu ovplyvnil najmä nižší objem nakúpených nových fixných aktív o 6 % v hodnote 4,26 mld. eur. Objem nadobudnutého použitého dlhodobého majetku klesol o 7,8 %,“ informujú štatistici.

Z hľadiska jednotlivých sektorov mali dominantnú pozíciu nefinančné korporácie, ktoré investovali 65 % z celkových kapitálových výdavkov. Zníženie investičnej aktivity vykázali vo finančných korporáciách o 33,1 %, v nefinančných korporáciách o 6,1 % a vo verejnej správe o 1 %. Mierny nárast investícii vykázal sektor domácnosti o 0,9 %. Objem investícii v neziskových inštitúciách slúžiacich domácnostiam oproti štvrtému štvrťroku 2011 ostal na rovnakej úrovni.

Najviac peňažných prostriedkov na nadobudnutie hrubého fixného kapitálu sa investovalo v priemyselnej výrobe s podielom 27,4 %. Významný bol aj podiel investícií v činnostiach v oblasti nehnuteľností na úrovni 16,1 %, v dodávke elektriny a plynu 12,3 %, vo verejnej správe a obrane 9,3 %.

Z hľadiska jednotlivých druhov aktív sa znížil investičný dopyt hlavne v zložke stavieb. Hodnota stavebných investícií klesla o 6 %, v tom investície do ostatných stavieb o 7 % a do budov na bývanie o 2,8 %. Objem strojových investícií klesol o 3,3 % v dôsledku poklesu výdavkov do ostatných strojov a zariadení o 3,7 % a do dopravných prostriedkov o 1,8 %. Menej financií sa vynaložilo aj na zaobstaranie nehmotných fixných aktív o 7,6 % a kultivovaných aktív o 19,1 %.

Kapitálové výdavky do strojov dosiahli 2,34 mld. eur, z toho do dopravných prostriedkov 456,2 mil. eur. Do stavieb sa investovalo 1,756 mld. eur, z toho do budov na bývanie 401,5 mil. eur. Na získanie nehmotných fixných aktív sa vynaložilo 145,1 mil. eur a kultivovaných aktív 83,1 mil. eur.

Stav zásob v ekonomike sa k 31. decembru minulého roka oproti stavu na začiatku roka 2012 znížil o 551,6 mil. eur. Zníženie zásob v bežných cenách ovplyvnil najmä pokles zásob nedokončenej výroby o 272 mil. eur, tovaru o 219,2 mil. eur, výrobkov a zvierat o 92,6 mil. eur a nárast zásob materiálu o 32,2 mil. eur.

V roku 2012 tak dosiahla celková tvorba hrubého kapitálu 14,841 mld. eur. Tvorba hrubého fixného kapitálu z toho predstavovala 15,392 mld. eur a stav zásob klesol 551,6 mil. eur. Oproti roku 2011 klesla tvorba hrubého kapitálu o 10,3 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 3,7 %.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.