• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Miera nezamestnanosti v SR vlani stúpla

  • 13:59 06.03.2013
  • BRATISLAVA
Miera nezamestnanosti v SR vlani stúpla

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v minulom roku medziročne zvýšila o 0,4 percentuálneho bodu na 14 %. Oproti roku 2011 išlo o nárast počtu nezamestnaných o 9,6 tisíca na 377,5 tisíc osôb.

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ). V samotnom štvrtom kvartáli vlaňajška priemerný počet nezamestnaných osôb medziročne vzrástol o 11,9 tisíca na 390,4 tis. osôb. Miera nezamestnanosti sa tak v štvrtom štvrťroku 2012 medziročne zvýšila o 0,4 percentuálneho bodu na 14,4 %.

U žien nezamestnanosť v októbri až decembri minulého roka vzrástla o 0,6 bodu na 15 % a u mužov sa zvýšila o 0,2 bodu na 14 %. "V štvrtom štvrťroku 2012 oproti tretiemu štvrťroku 2012 vzrástla sezónne očistená nezamestnanosť o 8,8 tisíca na 387,2 tisíc osôb," uvádza ŠÚ SR.

Mimoriadne vysoký podiel na trhu práce pretrvával v skupine dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú bez práce dlhšie ako jeden rok. Z celkového počtu nezamestnaných dlhodobo nezamestnaní tvorili 64,9 %. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2011 sa ich počet zvýšil o 3,1 % na 253,4 tis. osôb.

Zamestnanosť na Slovensku vlani oproti roku 2011 vzrástla o 0,6 %. Počet zamestnaných ľudí sa zvýšil na 2,329 milióna. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. V samotnom štvrtom kvartáli minulého roka zamestnanosť medziročne klesla o 0,1 % na 2 313,7 tis. osôb. Sezónne očistená zamestnanosť vo štvrtom štvrťroku oproti tretiemu kvartálu klesla o 24,9 tis. osôb, teda o 1,1 %, na 2 302,4 tis. ľudí.

Ako upozornil analytik ČSOB Marek Gábriš, počet pracovných miest sa po dvoch rokoch rastu znížil o 0,1 %. Klesol najmä počet podnikateľov a živnostníkov, ktorý nebol kompenzovaný dostatočným nárastom počtu zamestnancov. Časť pracovných miest sa tak podľa neho stratila.

A to aj napriek tomu, že počet pracujúcich v zahraničí do jedného roka narástol o 8,5 %. Miera nezamestnanosti, ktorá sa dostala ku koncu roka na 14,4%, je podľa Gábriša najvyššia od druhého štvrťroku 2010. "Vtedy však trh práce pociťoval dozvuky prudkého ekonomického ochladenia z roku 2009. Ďalšie podobne vysoké číslo nezamestnanosti musíme hľadať až na začiatku roka 2006," uviedol.

Vývoj miery nezamestnanosti na Slovensku, ktorá vo štvrtom kvartáli vlaňajška dosiahla 14,4 %, je podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža konzistentný s vývojom štatistík úradov práce, ktoré taktiež naznačujú výrazný nárast nezamestnanosti vo 4. kvartáli minulého roka. "Ten súvisí s ekonomickým spomalením, ale aj novelou Zákonníka práce, vďaka ktorej firmy realizovali plánované prepúšťania skôr pre nižšie náklady na odstupné," tvrdí.

Pokles zamestnanosti v poslednom kvartáli minulého roka a rast nezamestnanosti je podľa predsedu predstavenstva personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboša Sirotu potvrdením negatívneho trendu na trhu práce, ktorý avizovali už skôr zverejnené údaje. Ako ďalej uviedol, svedčí to nielen o spomalení ekonomického rastu, ale aj o negatívnom vplyve legislatívnych opatrení prijatých v ostatnom období.

"Zvýšenie neistoty na trhu v kombinácii s vyššími daňami, odvodmi a novým Zákonníkom práce takmer úplne utlmilo chuť firiem prijímať nových ľudí,“ tvrdí Sirota. Aj nízky prílev nových nezamestnaných pri takmer nulovom odleve tak podľa neho výrazne hýbe štatistikami a trh práce sa neustále prepadá.

"Výrazné zlepšenie neočakávame ani v tomto roku. Pracovný trh sa prepadá, čo je ovplyvnené najmä slabnúcou kondíciou priemyselnej výroby. Stagnuje aj sektor, ktorý slovenskej ekonomike v minulosti výrazne pomáhal, a to odvetvie automotive, vrátane subdodávok,“ vysvetľuje Sirota. Výsledkom je podľa neho znížený dopyt firiem predovšetkým po menej kvalifikovaných robotníckych profesiách.

"Dôvodom je nielen aktuálny pokles objemu objednávok v priemysle, ale aj postupná strata cenovej konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky, ktorá nie je adekvátne nahrádzaná skvalitňovaním celkového podnikateľského prostredia,“ dodal Sirota.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.