• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Oltár Majstra Pavla z Levoče ukážu cez sviatky v plnej kráse

  • 8:00 07.12.2013
  • LEVOČA
Oltár Majstra Pavla z Levoče ukážu cez sviatky v plnej kráse

Vianoce budú mať Levočania už bez lešenia, ktoré celý rok zakrývalo najvyšší gotický oltár na svete od Majstra Pavla z Levoče.


Oblastný reštaurátorský ateliér v Levoči vo štvrtok ukončil prvú etapu obnovy hlavného oltára v kostole sv. Jakuba. „Ukončili sme reštaurátorské práce na oltárnej nadstavbe oltára a sochárskej výzdobe,“ informoval na dnešnej tlačovej besede v Levoči vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivan Tkáč.

Práce trvali vyše roka

Oltárna nadstavba pochádza z dielne Majstra Pavla. Sochy 12 apoštolov, ktorými je nadstavba vyzdobená, sú staršieho dáta a doteraz sa odborníkom nepodarilo identifikovať ich pôvod.

Reštaurátorské práce trvali niečo vyše roka. Lešenie sa pred oltárom objavilo v novembri minulého roku. Celý rok zakrývalo oltár lešenie, ktoré bolo prekryté „ilúziou“ oltára. Počas roka reštaurátori zbavili všetky sochy a oltárnu nadstavbu množstva prachu.

Nasledovali reštaurátorské zásahy, ktoré spočívali v obnovení farieb, retušovaní, doplnení niektorých chýbajúcich častí a záverečnej povrchovej úprave. Posledné rozsiahle opravy sa na tejto časti, podobne, ako aj na celom oltári, robili ešte v 50-tych rokoch minulého storočia. Podľa Ivana Tkáča minimálne toľko nebude potrebné na oltári zasahovať ani do budúcna.

Oltár od Majstra Pavla bude bez lešenia len do sviatkov Troch kráľov 6. januára. Po skončení vianočného obdobia bude nasledovať druhá etapa obnovy oltára. Lešenie však už bude zakrývať len hlavnú časť oltára do výšky približne ôsmich metrov.

Na rade sú skriňa i výzdoba

V druhej etape reštaurátori opravia oltárnu skriňu, tabule, sochársku výzdobu hlavného oltára a predelu s Poslednou večerou od Majstra Pavla. Práce na tejto časti by chceli reštaurátori dokončiť do Vianoc budúceho roku tak, aby sviatky boli opäť už bez lešenia.

Celkové náklady na prvú etapu reštaurátorských prác vyčíslil Tkáč na 123 480 eur. Podstatnou časťou, sumou vyše 80-tisíc eur, sa na tom podieľal rímskokatolícky farský úrad v Levoči, ako vlastník objektu. Približne polovicou tejto sumy, vyše 43-tisíc eur, prispela Messerschmittova nadácia (Messerschmitt Stiftung).

Nadácia bude plne hradiť aj druhú etapu obnovy hlavného oltára v budúcom roku. Náklady na túto etapu vyčíslil Tkáč na 176 400 eur. Farský úrad bude navyše financovať výstavbu lešenia, podobne, ako to bolo aj tento rok. Podľa dekana Františka Dlugoša náklady na lešenie predstavujú približne štvrtinu nákladov na obnovu oltára.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.