• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Najobľúbenejšími darčekmi sú hračky, knihy a elektronika

  • 8:00 07.12.2013
  • BRATISLAVA
Najobľúbenejšími darčekmi sú hračky, knihy a elektronika

Kým Slováci či Poliaci uprednostňujú na Vianoce klasické darčeky, takmer polovica Čechov dáva svojim blízkym pod stromček najradšej peniaze.

Darčekový poukaz alebo finančnú hotovosť daruje svojim blízkym pod stromček 44 percent z nich. Minulý rok po darčekoch v podobe bankoviek a voucherov siahlo 32 percent Čechov. Slováci uprednostňujú predovšetkým klasické darčeky, baliť ich bude 79 percent našincov.

Odporúča:

Ježiško už prijíma vianočnú poštu, odpovie aj po anglicky

Ženy sú na Vianoce štedrejšie ako muži, prezradil prieskum
Poliaci i Bulhari sú klasici

V Poľsku stavia na klasiku 89 percent ľudí a v Bulharsku 87 percent. Vo všetkých spomínaných krajinách sú najobľúbenejšími darčekmi stále hračky, knihy a elektronika.

Vyplýva to z telefonického prieskumu spoločnosti PROFI CREDIT, ktorý robili v Českej republike, Poľsku, Bulharsku a na Slovensku, a na ktorom sa zúčastnilo 2500 respondentov. Agentúru SITA o tom informoval Ondřej Šmakal zo spoločnosti PROFI CREDIT.

Takmer polovica opýtaných Čechov uvádza, že darčeky si zaobstaráva už počas roka. Nákupy na december si necháva 37 percent z nich a na Štedrý deň vyrazí do obchodu každý štrnásty Čech. Osem percent Čechov si darčeky nedáva vôbec.

Na Slovensku a v Poľsku je mesiacom nakupovania darčekov december. Vtedy do obchodov vyrážajú viac ako dve tretiny Slovákov a 70 percent Poliakov. Každý deviaty Poliak však darčeky nerieši vôbec. Bulhari podľa prieskumu nakupujú na poslednú chvíľu. Na Štedrý deň vyrazí do obchodov za darčekmi totiž tretina z nich.
Internet je stále populárnejší

„Z roka na rok sa u nás zvyšuje podiel darčekov kupovaných cez internet. Nejaký darček si totiž kúpi cez internet viac ako polovica Čechov a podobne je to aj na Slovensku. Zaujímavé pritom je, že online nákupy začínajú byť bežnou záležitosťou aj pre staršie generácie nad šesťdesiat rokov,“ hovorí Šmakal.

Väčšina opýtaných Čechov neplánuje, že by za darčeky zaplatila viac ako minulý rok. Tri štvrtiny ľudí by sa radi zmestili do 5000 Kč, čo je 166 eur. Podobne je to aj na Slovensku (74 percent), v Poľsku (89 percent) aj v Bulharsku (83 percent).

Každý ôsmy Čech pritom uvažuje o tom, že si vezme na nákup vianočných darčekov úver. V Poľsku a v Bulharsku je to štvrtina ľudí a na Slovensku je ochotná zadlžiť sa pre Vianoce tretina opýtaných. „V predvianočnom období zaznamenávame vždy zvýšený záujem o spotrebiteľské úvery,“ dodáva Šmakal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.