• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

V Afrike zúri krvavý konflikt medzi kresťanmi a moslimami

  • 16:36 06.12.2013
  • PARÍŽ
V Afrike zúri krvavý konflikt medzi kresťanmi a moslimami

Francúzsko v piatok začalo vojenskú operáciu v Stredoafrickej republike, kde by malo prispieť k zastaveniu krvavého konfliktu medzi moslimami a kresťanmi. Podľa vyjadrenia ministra obrany Jeana-Yva Le Driana pre stanicu Radio France Internationale vyslali francúzskych vojakov hliadkovať do ulíc hlavného mesta krajiny Bangui, a to len deň po tom, ako takýto krok odsúhlasila Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).


Francúzsky prezident François Hollande takmer bezprostredne po hlasovaní nariadil posilnenie kontingentu v niekdajšej kolónii zo 600 na 1200 vojakov. Le Drian za cieľ operácie označil zaistenie "minimálnej bezpečnosti umožňujúcej humanitárnu intervenciu". Konkrétnejšie by mali Francúzi strážiť hlavné komunikácie v Bangui, aby "sa ľudia mohli dostať aspoň do nemocnice".

Do vojny sa zapojilo i Francúzsko

Štvrtková rezolúcia BR OSN z dielne Paríža dáva jednoročný mandát Medzinárodnej podpornej misii v Stredoafrickej republike (MISCA), ktorú má po dosiahnutí cieľového stavu tvoriť 3600 afrických a 1200 francúzskych vojakov. Francúzi pritom budú môcť využiť "všetky potrebné prostriedky" na podporu kolegov z afrických krajín. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa teraz má v priebehu troch mesiacov vyjadriť, či odporúča premenu MISCA na plnohodnotnú mierovú misiu.

Rezolúcia tiež nariaďuje uplatňovanie zbrojného embarga voči SAR a zriaďuje komisiu OSN s úlohou preveriť správy o hromadnom zabíjaní, znásilňovaní a rabovaní, ktoré z krajiny prichádzajú od marca, keď tamojší povstalci donútili utiecť prezidenta Françoisa Bozizého. Najnovšie krviprelievanie v Bangui si vo štvrtok vyžiadalo životy viac ako 120 ľudí. Francúzske sily krátko po nasadení do ulíc hlavného mesta informovali o prestrelke blízko miestneho letiska, kde vojaci zabili niekoľko ozbrojencov.

Konflikt vyvolali moslimi a vláda to nezvládla

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala v decembri 2012, keď moslimskí povstalci postupne prevzali kontrolu nad viacerými mestami. V januári znepriatelené strany pristúpili na prímerie, no vláda nebola ochotná splniť všetky požiadavky, na čo povstalci zareagovali oznámením, že obnovujú boje. Po následnom ozbrojenom puči Bozizé utiekol do Kamerunu, Africká únia pozastavila krajine členstvo a uvalila na povstaleckých vodcov sankcie. Za nového prezidenta sa následne vyhlásil vodca povstalcov Michel Djotodia.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius sa v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info vyjadril, že Djotodia by mal vo funkcii zatiaľ zostať, pretože opak by znamenal "dodatočné ťažkosti". Konanie Paríža v piatok privítal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý zároveň oznámil uvoľnenie 50 miliónov eur na podporu operácie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

DNES - 6:14Zahraničné

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

DNES - 6:12Zahraničné

Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

DNES - 6:10Zahraničné

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.