• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Podľa prezidenta Gašparoviča odišiel Gándhí Afriky

  • 15:41 06.12.2013
  • BRATISLAVA
Podľa prezidenta Gašparoviča odišiel Gándhí Afriky

Prezident Ivan Gašparovič prijal úmrtie bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu so zármutkom. "Odišiel Gándhí Afriky," povedal Gašparovič.


Náš najvyšší predstaviteľ poslal prezidentovi Juhoafrickej republiky Jacobovi Zumovi k úmrtiu Nelsona Mandelu sústrastný list. „Spolu s ním odchádza jedna epocha v moderných dejinách Juhoafrickej republiky i afrického kontinentu. V pamäti celého ľudstva Nelson Rolihlahla Mandela zostane ako rešpektovaná osobnosť a prirodzený vodca s mimoriadnou osobnou odvahou, ktorý neľutoval žiadnej obete na ceste odporu proti nedemokratickým praktikám vo svojej krajine. Vždy si budeme ceniť jeho mimoriadny vklad pri presadzovaní politiky národného uzmierenia v Juhoafrickej republike a pri zabezpečení stability a prosperity pre ľud svojej krajiny," napísal v kondolencii Ivan Gašparovič. Mandelu sme podľa hlavy štátu poznali tiež ako zástancu spolupráce a priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Juhoafrickou republikou.

Smrť Mandelu je strata pre celý svet, tvrdí minister Lajčák
K smrti Nelsona Mandelu sa vyjadril i predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico: "S Nelsonom Mandelom ma spája osobný zážitok, keď som sa ako pozorovateľ zúčastnil na 1. slobodných demokratických voľbách v roku 1994, v ktorých jeho politická strana ANK dominantne zvíťazila a apartheid musel uvoľniť miesto ušľachtilej myšlienke ľudskej rovnoprávnosti. Atmosféra v tomto čase bola neuveriteľná a každá informácia o JAR, vrátane tej najsmutnejšej – smrť Nelsona Mandelu ma vracia k spomienkam na rok 1994. Ako predseda vlády vyslovujem ľútosť, že svet stráca ďalšiu významnú osobnosť."

Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina "stratila svojho najväčšieho syna."

Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol.

Sloboda a demokracia nie sú podľa Freša zadarmo

Sloboda a demokracia nie sú podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša zadarmo, nie sú trvalé a nie sú tu navždy. Ako povedal v piatok pre agentúru SITA, treba za ne dennodenne bojovať. „Tak proti totalitarizmu, nedemokracii, ale aj všetkým druhom extrémistických myšlienok. Nech nám je životný príbeh Nelsona Mandelu toho príkladom aj v dnešnej Európe a Slovensku,“ povedal v súvislosti s úmrtím Mandelu.

Ako dodal, bývalý prezident Juhoafrickej republiky svojím životom ovplyvnil nielen osudy svojej vlasti, ale aj sveta. „Jeho neľahký život, vytrvalý zápas za slobodu, demokraciu, rovnosť príležitosti všetkých ľudí ukazujú, že v každých, aj tých najťažších časoch sa za najvyššie hodnoty oplatí bojovať, že pri všetkej beznádeji nakoniec prirodzená ľudská túžba po slobode vždy zvíťazí,“ doložil.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.