• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Na Európu sa rúti orkán Xaver, už zasiahol Škótsko

  • 12:23 05.12.2013
  • BERLÍN
Na Európu sa rúti orkán Xaver, už zasiahol Škótsko

Celú škótsku železničnú sieť vyradila dnes z prevádzky búrka Xaver, sprevádzaná nárazovým vetrom s rýchlosťou viac ako 160 kilometrov za hodinu. Podľa správ stanice BBC zostalo bez elektriny približne 40.000 domácností. 

Vlny narážajú na pobrežie Severného mora v severonemeckom Dagebuelli 5. decembra 2013.

V dôsledku lokálnych záplav, spadnutých stromov alebo prevrátených kamiónov museli uzavrieť množstvo ciest a mostov po celom Škótsku a úrady varovali motoristov, aby sa nevydávali na cesty. Na severe Škótska zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 183 kilometrov za hodinu.

Železničná spoločnosť ScotRail na neurčito pozastavila premávku všetkých svojich vlakov.

Hlavnú vlakovú stanicu v Glasgowe podľa novín The Scotsman evakuovali po tom, ako na jej sklenenú strechu dopadli vetrom prinesené kusy materiálu a hrozilo potenciálne riziko zranenia cestujúcich. 

Letiská v Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene museli zrušiť časť letov a v obmedzenom režime premáva i trajektová doprava pri pobreží Škótska. Extrémne počasie si vynútilo aj uzavretie škôl na severe krajiny. 

Búrka Xaver spôsobila výpadky elektriny a dopravné komplikácie aj v ďalších častiach Spojeného kráľovstva vrátane Severného Írska. Obyvatelia pobrežných oblastí Anglicka sa pripravujú na najväčšiu prílivovú vlnu za posledných 30 rokov. Pre oblasť bolo vydaných 18 vážnych varovaní upozorňujúcich na riziko záplav. 

Severovýchodnú Európu zasiahne silná búrka

Severozápadná Európa sa pripravuje na silnú búrku, ktorá podľa meteorológov prinesie vietor so silou víchrice a záplavy v prímorských oblastiach. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Britskí a nemeckí meteorológovia predpokladajú, že vietor dnes v nárazoch dosiahne rýchlosť až 145 kilometrov za hodinu. Britská agentúra pre životné prostredie predpokladá, že prívalové vlny môžu v pobrežných oblastiach spôsobiť "značné" záplavy. Úrady v Londýne rozhodli o uzavretí bariéry na Temži, aby chránili mesto. 

Prepravné spoločnosti zrušili niektoré trajektové linky na nemecké ostrovy v Severnom mori a národná železničná spoločnosť Deutsche Bahn vydala varovanie, že na severe Nemecka môže dôjsť k meškaniu niektorých spojov.

Nemecká meteorologická služba vyhlásila, že búrka, ktorá nabrala silu nad Atlantickým oceánom pri grónskych brehoch a postupuje smerom na východ, prinesie do Európy arktický vzduch, čo znamená, že sneženie možno očakávať aj v nížinách.

Nemeckú energizačnú sieť preverí orkán Xaver

Prevádzkovatelia nemeckej elektrizačnej siete sa pripravujú na ťažkú dvojdňovú skúšku, ktorej ich oddnes podrobí orkán Xaver.

Internetová stránka mesačníka manager magazin informuje, že Tannet, jeden z prevádzkovateľov nemeckej elektrizačnej siete, mobilizuje dodatočný personál, aby zabránil blackoutu, rozsiahlemu prerušeniu dodávky elektrickej energie nielen v regiónoch bičovaných silným vetrom, snehom či dažďom, ale aj v ďalších častiach Nemecka.

Najsilnejšie nárazy vetra majú v nasledujúcich 48 hodinách dosiahnuť na severe a severozápade krajiny 12. a vo vnútrozemí 11. stupeň orkánovej škály. Tým sa Xaver vyrovná orkánu Kyrill, ktorý 18. a 19. januára 2007 lámal stromy, trhal elektrické drôty a mnohé oceľové elektrické stožiare sklonil až k zemi. Nemecká televízna stanica ARD vo svojom spravodajstve dnes uviedla, že Xaver bude dokonca orkánom, aké Nemecko nezažilo už desaťročia.

Silné narušenie elektrizačnej siete nie je jediným ohrozením dodávky elektrickej energie v Nemecku. Jej skolabovanie môže spôsobiť aj vysoký výkon veterných parkov v príbrežných oblastiach Severného mora. Počas mimoriadne silného prúdenia vzduchu veterné turbíny produkujú trikrát až štyrikrát viac energie než počas pokojných dní. Energia z obnoviteľných zdrojov prúdi do elektrickej siete, ktorá býva dostatočne zásobená výkonom klasických elektrární. 

Počas orkánu Kyrill zahynulo v západnej Európe 49 ľudí, z nich prišlo o život 10 v Nemecku. Na jeho území napáchal živel škody za 2,5 miliardy eur.

Kým orkán Kyrill vznikol nad Newfoundlandom 15. januára 2007 a cez Atlantik sa presunul za tri dni nad západnú Európu, súčasný Xaver sa zrodil v Arktíde a cez Severné more a Škandináviu smeruje na juh, Jeho údery však pocítia aj v Británii, Holandsku, Belgicku a samozrejme v Írsku.

O orkáne sa podľa meteorológov hovorí vtedy, ak nárazy vetra prekročia rýchlosť 118,5 kilometra za hodinu. Orkány vznikajú v dôsledku veľkých teplotných rozdielov na planéte. Nad Európou sa môžu prejaviť len na jeseň a v zime, lebo v oboch ročných obdobiach dochádza na severnej pologuli k najväčším tepelným výkyvom.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

VČERA - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.