• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Ďalšia istota od Smeru, potraviny zdražejú, tvrdí SDKÚ

  • 18:22 05.03.2013
  • BRATISLAVA
Ďalšia istota od Smeru, potraviny zdražejú, tvrdí SDKÚ

Zákon o odbytovom fonde prinesie istotu zdražovania potravín. Na utorkovej tlačovej konferencii strany SDKÚ to uviedol jej podpredseda Ivan Štefanec.

Pripravovaná legislatíva z dielne ministerstva pôdohospodárstva podľa neho zhorší podmienky pre podnikateľov tým, že ich donúti platiť za to, že vyrábajú a spracúvajú rastlinné a živočíšne komodity.

"Myslím si že vláda by mala ísť presne opačným spôsobom a znižovať zbytočnú redistribúciu zdrojov," uviedol Štefanec.

Vláda môže podľa neho pomôcť podnikateľom v poľnohospodárstve a potravinárstve iba vtedy, ak zníži priame dane, spružní pracovné právo a celkovo zlepší podnikateľské prostredie.
Konkurencieschopnosť sa zníži

Jeho stranícky kolega Ľudovít Kaník zastáva názor, že príspevky slovenských výrobcov do odbytového fondu znížia ich konkurencieschopnosť.

Odvedené príspevky sa podľa neho prejavia v zvýšených cenách slovenských výrobkov, a tým pádom zvýhodnia dovoz tých zahraničných.

Proti odbytovému fondu pribúdajú kritické hlasy

Zo zákonom zriadeného odbytového fondu budú profitovať iba úradníci a firmy, ktoré si dokážu vylobovať podporu z jeho prostriedkov. Takto sa na adresu pripravovanej legislatívy z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) vyjadrili iniciátori hromadnej pripomienky pôsobiaci v Občianskej konzervatívnej strane, Inštitúte ekonomických a spoločenských analýz INESS, Konzervatívnom inštitúte M. R. Štefánika a v Aliancii živnostníkov a slobodných povolaní.

Ako ďalej vyplýva z hromadnej pripomienky zverejnenej na Portáli právnych predpisov, predstavitelia spomínaných organizácií žiadajú odmietnutie zákona ako celku.

Iniciátori hromadnej pripomienky majú výhrady voči tomu, že zákon o odbytovom fonde zaťažuje podnikateľov v poľnohospodárstve a potravinárstve novou daňou, pričom prínos vyzbieraných prostriedkov pre ekonomiku a občanov je nejasný.

Kritizujú tiež prerozdeľovanie prostriedkov získaných povinnými platbami prostredníctvom verejnoprávnej inštitúcie, pretože to podľa nich deformuje podnikateľské prostredie a vytvára priestor pre korupciu a klientelizmus.

V prípade, že agrorezort pripomienke nevyhovie, pripomienkujúce subjekty požadujú aspoň zrušenie povinných príspevkov do fondu a posunutie účinnosti zákona na rok 2023. Zároveň chcú docieliť, aby bol fond zriadený na tri roky, pričom by sa jeho existencia predĺžila iba v prípade nesporného pozitívneho prínosu, ktorý by sa každoročne vyhodnocoval. Kaník má výhrady voči tomu, že na správu fondu sa nakoniec poskladajú slovenskí spotrebitelia. Iniciatívu agrorezortu označil za nezmyselnú a absurdnú.

Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vo svojom stanovisku uviedlo, že počká na výsledky pripomienkového konania.
Cieľ ministerstva pôdohospodárstva

Zákon o odbytovom fonde, ktorý predkladá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má za cieľ zvýšiť predaj slovenských potravín prostredníctvom reklamy.

Na financovanie tejto formy podpory predaja by mali podnikatelia v agropotravinárskom sektore štvrťročne do fondu odviesť 0,06 % svojich tržieb.

Na správu samotného odbytového fondu by malo v prvom roku ísť maximálne 10 % z vyzbieranej čiastky, v ďalších rokoch už najviac 7 %.

Podľa odhadov MPRV pôjde približne o 3 mil. eur, SDKÚ počíta s nákladmi 4 až 5 mil. eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

DNES - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

DNES - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

DNES - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

DNES - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.