• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Chorých na chrípku pribúda, školy a škôlky prázdninujú

  • 15:54 29.11.2013
  • TRENČÍN
Chorých na chrípku pribúda, školy a škôlky prázdninujú

Pre veľký počet chorých detí museli tento týždeň zatvoriť 23 materských škôl a prerušiť vyučovanie v šiestich základných školách. Najviac škôlok zatvorili v Košickom kraji - osem. Žiaci sa neučili v dvoch základných školách v Trnavskom a Prešovskom kraji a po jednej v Nitrianskom a Žilinskom kraji.

Ako ďalej informovali pracovníci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva, v tomto týždni pribudlo chorých ľudí o 9,5 percenta oproti predchádzajúcemu týždňu. Spolu im nahlásili 52 506 akútnych respiračných ochorení.

Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Choroby trápili najmä deti do päť rokov. Ochorenia hlásilo 66 percent lekárov pre deti a dorast a 57 percent praktických lekárov pre dospelých. Chrípka potrápila uplynulý týždeň 5 249 ľudí.

Lekári Košického kraja evidovali v tomto týždni 5734 chorých na chrípku a akútne respiračne ochorenia. Vyskytli sa štyri lokálne epidémie. Oproti minulému týždňu stúpol počet chorých o 459. Najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. Vyplýva to z informácií zverejnených na internetovej stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach. Chrípka a jej podobné ochorenia spôsobili, že v tomto týždni prerušili prevádzku v ôsmich materských školách v Košiciach.

V Trenčianskom kraji zatiaľ nemajú prázdniny

Chrípkových ochorení tento týždeň v Trenčianskom kraji výrazne pribudlo. Hygienici zaznamenali 6689 akútnych respiračných ochorení, čo je o 17,9 percenta viac ako minulý týždeň.

Z toho bolo 778 chrípkových, oproti predchádzajúcemu týždňu je ich o 94 percent viac. Chrípkové ochorenia najviac postihli deti od šesť do 14 rokov. Chrípkové prázdniny však nevyhlásili na žiadnej škole v kraji. Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke. V Trenčianskom kraji zaznamenali hygienici 55 komplikácií, čo je 0,8 percenta z akútnych respiračných ochorení.

Lokálne epidémie v Trnavskom kraji

Pre chrípku bolo v tomto týždni v Trnavskom kraji zatvorených päť materských a dve základné školy. Chrípkové prázdniny mali základné školy v okrese Piešťany a Hlohovec a materské školy v okresoch Hlohovec, Galanta a Senica.

V kraji bolo podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave zaznamenaných 6085 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 820. V prípade chrípky bol oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenaný 18,5-percentný nárast chorobnosti. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa Kollárovej na úrovni lokálnych epidémií.

Najviac chorých evidujú lekári rovnako ako pred týždňom v okrese Piešťany, najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. Najvýraznejší vzostup ochorení je tiež u detí do 19 rokov. V 2,2 percenta prípadov bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín.

V Žilinskom kraji má chrípku každý deviaty pacient

Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od začiatku novembra stále pribúda, tento týždeň museli v kraji zavrieť aj šesť materských a jednu základnú školu. Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Martin (o 88 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okrese Dolný Kubín (o 10 percent).

Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u 20- až 59-ročných, chrípkové u 15- až 19-ročných. Ako agentúru SITA ďalej informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň vyše sedemtisíc akútnych respiračných ochorení, príznaky chrípky lekári pozorovali u približne každého deviateho pacienta. Podľa veku najviac chorých je medzi deťmi do päť rokov.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenali v celom kraji o 205 respiračných a o 97 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 55. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.