• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 13.7.2024Meniny má Margita
21°Bratislava

Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

  • 19:45 18.11.2023
  • Londýn
Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

Spoznajte šéfkuchárom osvedčené pravidlá správnej prípravy kuracieho mäsa, vďaka ktorým viac nebude suché a gumené.

Napriek tomu, že kuracie mäso patrí k najjednoduchšie spracovateľným druhom mäsa, nejeden kuchár a nejedna kuchárka sa často stretávajú s vyschnutým výsledkom, ktorý je navyše tvrdý na prežúvanie.

Šéfkuchár Dennis Littley našťastie pre britský portál Express ozrejmil niekoľko zásad, ktoré dokážu vyriešiť tento problém.

„Ak varíte čínu, odporúčam nakrájať kura na drobné kúsky,“ radí Littley. Podľa neho tento krok slúži ako prevencia pred nerovnomerným tepelným spracovaním.

Ďalším pravidlom je neprepĺňať panvicu či hrniec. „Varte kura na miernom plameni, kým nezhnedne, čiže asi štyri minúty z každej strany, a snažte sa neprehnať to,“ pokračuje šéfkuchár.

„Ak máte čas, pred podávaním nechajte mäso aspoň na päť minút odpočinúť, čím sa uvoľní jeho šťava,“ radí Littley.

Záleží aj od typu

Na snímke marinované kuracie stehná; Foto: Margoe Edwards/Shutterstock.com

Ešte predtým, ako začnete premýšľať nad spôsobom prípravy, sa zamerajte na vhodný druh kuracieho mäsa. Prsia majú napríklad vyššiu tendenciu vysychať ako stehná, ktoré obsahujú viac tuku.

Hlavným prvkom každej prípravy kuracieho mäsa by malo byť marinovanie. Ak marinujete kura aspoň 30 minút pred varením, podľa Littleya tým zaistíte jeho šťavnatosť.

„Kyslé marinády, ktoré obsahujú napríklad šťavu z citróna alebo ocot, pomáhajú zjemniť mäso,“ vysvetľuje šéfkuchár. Alternatívou je namočenie do slanej vody po dobu 30 minút až niekoľkých hodín, vďaka čomu si mäso lepšie uchová vlahu a rovnako získa výraznejšiu chuť.

Pri príprave kuracích pŕs by ste ich ešte pred marinovaním mali vyklepať na rovnomernú hrúbku.

Ako dlho variť?

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Aby ste dosiahli čo najšťavnatejší výsledok, kuracie prsia bez kosti a kože varte na panvici asi 6 až 7 minút z každej strany.

Kuracie stehná varte o čosi dlhšie – približne 8 až 10 minút z každej strany.

O tom, že je mäso dobre uvarené, sa presvedčte pomocou kuchynského teplomera alebo pohľadom na vytekajúcu šťavu, ktorá by mala byť číra.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ernő Rubik sa dožíva 80 rokov, ním vynájdená kocka mala v máji už 50

Ernő Rubik sa dožíva 80 rokov, ním vynájdená kocka mala v máji už 50

VČERA - 10:55Zaujímavosti

Rubikova kocka, ktorá sa dostala dokonca aj do Oxfordského slovníka anglického jazyka (Rubik's Cube), mala 19. mája už 50 rokov.

Ako slušne „vyhnať“ hostí z domu? Expert na etiketu ponúka 3 jasné vety

Ako slušne „vyhnať“ hostí z domu? Expert na etiketu ponúka 3 jasné vety

VČERA - 6:44Zaujímavosti

Cítia sa u vás hostia ako doma, no vy by ste už radšej boli sami? Nenápadné formulky od majstra etikety ich zaručene "vyženú" z domu.

Máte v záhonoch mravce? Takto sa ich prirodzene zbavíte

Máte v záhonoch mravce? Takto sa ich prirodzene zbavíte

20:38 11.07.2024Zaujímavosti

Ak sa chcete zbaviť mravcov vo svojej záhrade, nemusíte nutne siahnuť po chemikáliách z obchodov.

Nestriháte papriky? Robíte chybu! Takto budete mať zdravšie rastliny a bohatšiu úrodu

Nestriháte papriky? Robíte chybu! Takto budete mať zdravšie rastliny a bohatšiu úrodu

8:22 11.07.2024Zaujímavosti

Prestrihávanie paprík nie je nevyhnutne potrebné, ale prináša niekoľko výhod vrátane zdravších rastlín a bohatšej úrody. Bez ohľadu na to, aké papriky pestujete.

Začína sa festival Pohoda, vo štvrtok vystúpi Para aj James Blake

Začína sa festival Pohoda, vo štvrtok vystúpi Para aj James Blake

8:07 11.07.2024Zaujímavosti

Trenčianske letisko sa aj tento rok premení na stredisko hudobnej a kultúrnej scény.