• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 30.11.2023Meniny má Ondrej, Andrej
Bratislava

Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

  • 19:45 18.11.2023
  • Londýn
Zabudnite na vyschnutú kuracinu. S týmto trikom bude mäso vždy krehké a šťavnaté

Spoznajte šéfkuchárom osvedčené pravidlá správnej prípravy kuracieho mäsa, vďaka ktorým viac nebude suché a gumené.

Napriek tomu, že kuracie mäso patrí k najjednoduchšie spracovateľným druhom mäsa, nejeden kuchár a nejedna kuchárka sa často stretávajú s vyschnutým výsledkom, ktorý je navyše tvrdý na prežúvanie.

Šéfkuchár Dennis Littley našťastie pre britský portál Express ozrejmil niekoľko zásad, ktoré dokážu vyriešiť tento problém.

„Ak varíte čínu, odporúčam nakrájať kura na drobné kúsky,“ radí Littley. Podľa neho tento krok slúži ako prevencia pred nerovnomerným tepelným spracovaním.

Ďalším pravidlom je neprepĺňať panvicu či hrniec. „Varte kura na miernom plameni, kým nezhnedne, čiže asi štyri minúty z každej strany, a snažte sa neprehnať to,“ pokračuje šéfkuchár.

„Ak máte čas, pred podávaním nechajte mäso aspoň na päť minút odpočinúť, čím sa uvoľní jeho šťava,“ radí Littley.

Záleží aj od typu

Na snímke marinované kuracie stehná; Foto: Margoe Edwards/Shutterstock.com

Ešte predtým, ako začnete premýšľať nad spôsobom prípravy, sa zamerajte na vhodný druh kuracieho mäsa. Prsia majú napríklad vyššiu tendenciu vysychať ako stehná, ktoré obsahujú viac tuku.

Hlavným prvkom každej prípravy kuracieho mäsa by malo byť marinovanie. Ak marinujete kura aspoň 30 minút pred varením, podľa Littleya tým zaistíte jeho šťavnatosť.

„Kyslé marinády, ktoré obsahujú napríklad šťavu z citróna alebo ocot, pomáhajú zjemniť mäso,“ vysvetľuje šéfkuchár. Alternatívou je namočenie do slanej vody po dobu 30 minút až niekoľkých hodín, vďaka čomu si mäso lepšie uchová vlahu a rovnako získa výraznejšiu chuť.

Pri príprave kuracích pŕs by ste ich ešte pred marinovaním mali vyklepať na rovnomernú hrúbku.

Ako dlho variť?

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Aby ste dosiahli čo najšťavnatejší výsledok, kuracie prsia bez kosti a kože varte na panvici asi 6 až 7 minút z každej strany.

Kuracie stehná varte o čosi dlhšie – približne 8 až 10 minút z každej strany.

O tom, že je mäso dobre uvarené, sa presvedčte pomocou kuchynského teplomera alebo pohľadom na vytekajúcu šťavu, ktorá by mala byť číra.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najlepší spôsob, ako sa nepošmyknúť na ľade: Za túto radu nedáte ani cent

Najlepší spôsob, ako sa nepošmyknúť na ľade: Za túto radu nedáte ani cent

DNES - 8:51Zaujímavosti

Nenáročný spôsob, ako sa ochrániť pred pádmi na zasnežených a zľadovatených chodníkoch, má jeden háčik.

Napínavý príbeh za najdesivejšou fotkou z vesmíru: Toto ste o nej nevedeli

Napínavý príbeh za najdesivejšou fotkou z vesmíru: Toto ste o nej nevedeli

VČERA - 21:34Zaujímavosti

Namiesto paniky prežíval pocit slobody. Astronaut, ktorý je centrom „najdesivejšej fotografie z vesmíru“, prezradil viac o jej vzniku.

Známa sóda Pepsi prekvapuje svojím príbehom. Viete, ako získala meno?

Známa sóda Pepsi prekvapuje svojím príbehom. Viete, ako získala meno?

VČERA - 21:00Zaujímavosti

Obľúbená sóda mala pôvodne niesť názov pripomínajúci jej objaviteľa. Ako vzniklo jej terajšie meno?

Google varuje: Toto by ste nemali robiť, ak nechcete prísť o svoje dáta

Google varuje: Toto by ste nemali robiť, ak nechcete prísť o svoje dáta

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Používatelia Google služieb v poslednej dobe hlásia problémy so stratou svojich dát v cloudovom úložisku.

Takto si dokážete doma vypestovať chutné hurmikaki

Takto si dokážete doma vypestovať chutné hurmikaki

7:02 28.11.2023Zaujímavosti

Pestovanie tohto chutného exotického ovocia je jednoduchšie ako by ste si mysleli.