• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Chrípka začína útočiť, zatvára prvé školy a škôlky

  • 13:48 22.11.2013
  • TRENČÍN
Chrípka začína útočiť, zatvára prvé školy a škôlky

Chrípka počas tejto zimnej sezóny po prvýkrát zatvárala školy v Trenčianskom kraji.

Školskú dochádzku museli tento týždeň prerušiť na jednej materskej škole v okrese Ilava.

Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke, hygienici tento týždeň zaznamenali vzostup akútnych respiračných a aj chrípkových ochorení.

V tomto týždni zaznamenali v kraji 5131 akútnych respiračných ochorení, čo je o 13,9 percenta viac ako v predchádzajúcom týždni.

Najviac choré boli deti do piatich rokov. Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 362 chrípkových. Oproti predchádzajúcemu týždňu stúpol ich počet o 20 percent. V Trenčianskom kraji hygienici zaznamenali 45 komplikácií, čo je 0,9 percenta z akútnych respiračných ochorení.
Najviac choré sú deti do päť rokov

Pre chrípku boli v tomto týždni v Trnavskom kraji zatvorené tri základné a tri materské školy. Chrípkové prázdniny mali v dvoch školách v okrese Galanta a v jednej v okrese Trnava. Po jednej materskej škole museli zatvoriť v okresoch Piešťany, Trnava a Skalica.

V kraji bolo podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave 5321 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 695. V prípade chrípky bol oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenaný 7,5-percentný pokles chorobnosti.

Najviac chorých evidujú lekári v okrese Piešťany, najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. V dvoch percentách prípadov bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa Kollárovej na úrovni sporadického výskytu.
Príznaky chrípky u každého desiateho pacienta

Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od konca jesenných prázdnin stále pribúda, tento týždeň museli zavrieť aj dve škôlky v Žilinskom okrese.

Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Čadca (o 42 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okresoch Kysucké Nové Mesto (o 49 percent) a Žilina (o 41 percent).

Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u detí do päť rokov, chrípkové u ľudí starších ako 60 rokov.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Lýdia Predanóczyová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň vyše sedemtisíc akútnych respiračných ochorení, príznaky chrípky lekári pozorovali u približne každého desiateho pacienta. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom tak v celom kraji zaznamenali o 987 respiračných a o 78 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 49. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly stredného ucha.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.