• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Od atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho uplynie 50 rokov

  • 5:01 21.11.2013
  • Washington/Bratislava
Od atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho uplynie 50 rokov

Pred 50 rokmi zavraždili v americkom Dallase demokrata, 35. prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, ktorý zastával tento úrad od roku 1961. 

35. prezident USA J. F. Kennedy. Dňa 22. novembra 2013 uplynie od atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho 50 rokov. Stalo sa to 22. novembra 1963 počas jeho cesty po Texase, ktorú absolvoval v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

Stalo sa to 22. novembra 1963 počas jeho cesty po Texase, ktorú absolvoval v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

Jazda po uliciach Dallasu v špeciálnom otvorenom lincolne, z ktorého prezident a jeho manželka zdravili zástupy divákov, mala osloviť nerozhodných voličov.

Kolóna vozidiel sa vydala z letiska do centra mesta napoludnie. Smerom k centru Dallasu dav hustol, obyvatelia mesta lemovali cestu a nadšene mávali, auto s prezidentským párom pokračovalo pomaly po vytýčenej trase. Zdalo sa, že J.F. Kennedy si obyvateľov Dallasu napokon predsa len získal.

Nasledovala ostrá zákruta na Elm Street a J.F. Kennedy práve zdvihol ľavú ruku, aby zamával dieťaťu v dave. Na slnkom prežiarenej ulici zazneli výstrely a prezident USA klesol na vedľajšie sedadlo. Okamžite ho previezli do Parklandovej nemocnice, kde lekári o jednej popoludní konštatovali prezidentovu smrť.

Agenti tajnej služby nedovolili urobiť pitvu a telo Kennedyho previezli ihneď do prezidentského lietadla. Iba hodinu a pol po Kennedyho smrti zložil na palube prezidentského lietadla Air Force One z Dallasu do Washingtonu prezidentskú prísahu demokrat, vtedajší viceprezident USA Lyndon Baines Johnson a stal sa 36. prezidentom USA. Post hlavy štátu zastával do roku 1969. Šokovaná Jackie Kennedyová v zakrvavenom kostýme stála pri ňom.

Spočiatku sa zdalo, že tajomstvo vraždy v Dallase kriminalisti rýchlo odhalia. Policajti vypátrali, že vrah strieľal z budovy skladu učebníc, na šiestom poschodí objavili za škatuľami karabínu Carcano. Zistili, že patrila mužovi menom A. Hidell. Toto meno používal Lee Harvey Oswald.

Asi 45 minút po zavraždení prezidenta zastrelil niekto rovno na ulici strážnika J. D. Trippita. Naháňačka za Trippitovým vrahom sa skončila v kine Texas Theater, kde polícia chytila muža s revolverom. Vysvitlo, že je to Lee Harvey Oswald. Obvinili ho z Trippitovej vraždy a potom aj z vraždy 35. amerického prezidenta.

Obe obvinenia Oswald odmietol. Pred súd sa nikdy nepostavil. Pri prevoze do okresnej väznice ho v podzemných garážach dallaského policajného veliteľstva 24. novembra 1963 postrelil majiteľ miestneho nočného klubu Jack Ruby. Údajne z pomsty za prezidentovu smrť. Oswald ťažkým zraneniam podľahol, o štyri roky neskôr zomrel na rakovinu aj Jack Ruby.

V úsilí objasniť atentát bola ustanovená vyšetrovacia komisia. Hoci po vypočutí množstva svedkov dospela k záveru, že Oswald konal sám, začali sa šíriť teórie o tom, že vrah nebol sám, ale aj to, že vykonať atentát prikázala mafia. Ďalšia komisia z roku 1978 oznámila, že vražda bola s najväčšou pravdepodobnosťou činom osamelého vraha. V roku 2007 vyšla kniha Programmed to Kill. Jej autor, niekdajší generál obávanej rumunskej tajnej služby Securitate Ion Mihai Pacepa vystúpil s teóriou, že likvidáciou J.F Kennedyho bývalý sovietsky líder Nikita Chruščov poveril Lee Harvey Oswalda, ale keď si to neskôr rozmyslel, nedokázal už zastaviť priaktívneho mladého Američana.

Pozadie smrti 35. prezidenta USA zostáva naďalej tajomstvom.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

VČERA - 22:09Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

VČERA - 6:31Zaujímavosti

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964.

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

20:28 14.04.2024Zaujímavosti

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

20:05 14.04.2024Zaujímavosti

Exotické figy sa mnohým spájajú s letnými dovolenkami, ale dopestovať si ich dokážete aj doma.

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

19:27 14.04.2024Zaujímavosti

Káva a čaj sú známe tým, že sfarbujú zuby. Ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému následku? Nechajte si poradiť od zubárky.