• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Všeobecní lekári chcú viac kompetencií

  • 18:35 18.11.2013
  • BRATISLAVA
Všeobecní lekári chcú viac kompetencií

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu.

Všeobecní lekári chcú viac kompetencií, ktoré by im priniesli aj viac peňazí do ambulancií. Volajú preto po rozšírení výkonov, ktoré môžu v ambulanciách vykonávať. Tie by im mali zdravotné poisťovne hradiť nad rámec kapitácií, teda platieb, ktoré mesačne dostávajú za svojich pacientov.

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu. "Myslím, že starší kolegovia sú pripravení na to, aby mohli ošetriť jednoduché povrchové poškodenia kože, ľahké zranenia, kde nie je potrebné, aby pacient navštívil ďalšie špecializované zariadenia," povedal viceprezident Asociácie súkromných lekárov pre všeobecných lekárov Dušan Lipták. Nešlo by pritom podľa neho o šitie rán na tvári, ani o žiadne vážne poranenia, kde sú poškodené šľachy, cievy alebo nervy.

Podľa zákona dnes musia mať všeobecní lekári prístroj, na základe ktorého určujú, či má pacient bakteriálny zápal a potrebuje antibiotiká. Lipták však hovorí, že CRP v súčasnosti prepláca nad rámec kapitácií len jedna poisťovňa. Okrem CRP by všeobecní lekári chceli mať zaplatenú aj pravidelnú kontrolu zrážanlivosti krvi u pacientov, ktorí užívajú lieky proti zrážanlivosti. "Počet takýchto pacientov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých sa neustále zvyšuje," hovorí Lipták. Ak by sa tieto vyšetrenia realizovali u všeobecných lekárov, špecialisti by tak podľa neho získali viac času a mohli by sa viac venovať jednotlivým pacientom. Priniesť by to mohlo aj skrátenie čakacích lehôt u špecialistov, tvrdí Lipták.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej je zámerom rezortu postupne rozširovať kompetencie pre všeobecných lekárov. Dodáva však, že lekárov treba dovzdelať. "Od nového roku sa zvyšujú kompetencie všeobecných lekárov, ide naozaj zatiaľ iba o prvý krok, nepôjde o veľké množstvo kompetencií, začíname od tých jednoduchších," povedala Čižmáriková. V prvom kroku podľa nej nepôjde napríklad o šitie rán. "Skôr uvažujeme o základných kardiologických vyšetreniach," spresnila.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.