• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Antibiotická rezistencia je pre ľudstvo vážna hrozba

  • 7:03 18.11.2013
  • BRATISLAVA
Antibiotická rezistencia je pre ľudstvo vážna hrozba

Za menej ako 70 rokov od objavenia antibiotík hrozí, že v blízkej budúcnosti nebude mať ľudstvo účinné antibiotiká proti viacerým typom baktérií.

V pondelok 18. novembra sa uskutoční Európsky deň zvyšovania povedomia o antibiotikách, ktorého cieľom je zvyšovať informovanosť o hrozbách antibiotickej rezistencie pre zdravie, ako aj o rozvážnom užívaní antibiotík.

Rozvážne užívanie

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb totiž za menej ako 70 rokov od objavenia antibiotík hrozí, že v blízkej budúcnosti nebude mať ľudstvo účinné antibiotiká proti viacerým typom baktérií. Najnovšie údaje potvrdzujú, že v Európskej únii stúpa počet pacientov infikovaných rezistentnými baktériami a že antibiotická rezistencia je výraznou hrozbou pre verejné zdravie. Práve rozvážne užívanie antibiotík môže pomôcť zastaviť vývoj rezistentných baktérií a zachovať účinnosť antibiotík pre budúce generácie.

Slovenskí pacienti ročne spotrebujú približne osem miliónov balení antibiotík, pričom 80 percent spotreby pripadá na ambulantnú starostlivosť a zvyšok na nemocnice.

Zdravotný stav populácie

Dvadsaťsedem percent antibiotickej liečby predpisujú pediatrické ambulancie a častým či nevhodným užívaním sa rezistencia môže v organizme pestovať už od mladého veku.

"Situácia v predpisovaní antibiotík a stav rezistencie baktérií na antibiotiká sú vážne a Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku bola spoluorganizátorom viacerých podujatí na túto tému. Prijali sa aj určité opatrenia na zamedzenie nekontrolovaného predpisovania antibiotík. Ukazuje sa, že to všetko prináša prvé ovocie. Nielenže lekári viac zvažujú, kedy a čo predpísať, ale ani pacienti sa antibiotík nedomáhajú tak, ako v minulosti,” uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Darina Sedláková, riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

"Zbytočné podávanie antibiotík vedie k celému radu nežiaducich účinkov. Celková spotreba antibiotík má dokázateľný vplyv na nárast a šírenie rezistencie baktérií k antibiotikám a narastajúca antibiotická rezistencia je v súčasnej dobe závažným globálnym problémom ohrozujúcim priamo aj nepriamo zdravotný stav populácie," dodala Anna Líšková, prednostka ústavu klinickej mikrobiológie FN Nitra.

Jedným z celoeurópskych projektov na zníženie spotreby antibiotík je aj E-Bug, ktorého cieľom je naučiť deti už od útleho veku zodpovednému prístupu k užívaniu antibiotík. Pilotný výučbový program sa na Slovensku realizuje od roku 2012 na základných školách v Rači pod vedením prednostky Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Heleny Hupkovej. Projekt sa zameriava na vzdelávanie detí v oblasti mikroorganizmov a infekčných ochorení, pričom žiakov vyučujú študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.