• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Od júla sa zvyšuje maximálna dávka v nezamestnanosti

  • 11:00 08.06.2023
  • Bratislava
Od júla sa zvyšuje maximálna dávka v nezamestnanosti

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti dosiahne od 1. júla 2023 pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 1329,10 eura.

Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od júla zvyšuje o viac ako 91 eur mesačne a dávka garančného poistenia, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa (SP) zamestnancom v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa, o 279 eur mesačne. Vo štvrtok na to upozornil hovorca SP Martin Kontúr.

Vyššiu maximálnu dávku v nezamestnanosti budú dostávať noví žiadatelia, teda tí, ktorí sa po 1. júli 2023 zaevidujú na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2608 eur mesačne,“ priblížila Sociálna poisťovňa s tým, že noví žiadatelia môžu maximálnu dávku poberať po dobu šiestich mesiacov.

Nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla tohto roka. Ak poistenci už dávku poberajú, jej výška sa od júla nemení.

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, to znamená zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo dohodári s pravidelným mesačným príjmom na základe dohody o vykonaní práce, dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby majú nárok na dávku, ak boli za potrebné obdobie dobrovoľne poistení.

Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, akým spôsobom bol pracovnoprávny vzťah ukončený (dohodou či výpoveďou), a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, respektíve neurčitý čas,“ uviedol Kontúr.

Maximálna výška dávky garančného poistenia bude oproti súčasnosti vyššia o 279 eur. Na dávku má nárok zamestnanec, ktorý je v súčasnosti alebo bol v pracovnoprávnom vzťahu u zamestnávateľa, ktorý sa stal platobne neschopným a neuspokojoval nároky z pracovnoprávneho vzťahu. Ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikne v období od 1. júla 2023 do 30. júna 2024, výška dávky garančného poistenia môže dosiahnuť maximálne sumu 3912 eur.

V apríli 2023 vyplatila Sociálna poisťovňa 38.726 dávok v nezamestnanosti v priemernej výške 544,79 eura. Garančnú dávku dostávalo v rovnakom období 74 poberateľov v priemernej výške 2352,86 eura.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.