• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Slováci priberajú vďaka vysokej spotrebe živočíšnych tukov

  • 11:11 16.11.2013
  • BRATISLAVA
Slováci priberajú vďaka vysokej spotrebe živočíšnych tukov

Nadbytok zlej stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, pečene či chrupu.

Na Slovensku pokračuje dlhodobý trend vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie nadváhy.

Naopak, Slováci vo všeobecnosti neprijímajú odporúčané množstvá sacharidov a hrubej vlákniny. Nadbytok stravy a jej zlé zloženie zvyšujú výskyt neinfekčných ochorení srdca a ciev, chrupu, pečene a prispievajú tiež k vzniku nádorov.

"Stravu prijímame od narodenia a považujeme to za samozrejmosť. Určite prvým vzorom je pre nás rodina a jej stravovacie zvyklosti," povedala v stredu na tlačovej konferencii praktická lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS Iveta Vaverková.

Pestro a striedmo nikdy neublíži

Pacienti sa vraj iba zriedka pýtajú na stravovanie, aj to najmä pri zistení zvýšeného krvného tlaku či cholesterolu.

Informácie o stravovaní hľadajú prostredníctvom internetu, časopisov, televíznych programov či rôznych kuchárskych kníh.

Ak chcú ľudia správne jesť, musia vedieť tiež správne nakupovať a preto sú dôležité aj informácie o zložení na obaloch produktov.

"Každá doba má medzi potravinami módneho favorita. Pravdou však zostáva, že pestro a striedmo, nikdy nesklame a neublíži. V strave musí mať zastúpenie zelenina, ovocie, kvalitné bielkoviny, kvalitné tuky a voda," dodala Vaverková.

Nevhodné zloženie stravy

Pacientom však chýba ochota zmeniť životný štýl. Najčastejšie škodlivé návyky spočívajú v nevhodnom zložení stravy, jednostrannosti, nekvalitných potravinách či dokonca nedostatku času na jedlo.

Spolu s nárastom významu kvalitných potravín v zdravotnom životnom štýle vstupuje do popredia aj otázka potravinovej kontroly. Potraviny sú navyše často terčom informačného terorizmu.

"Počet poplašných a nekvalifikovaných správ o potravinách narastá. Na jednej strane sú to falošné poplachy a na druhej výsledok konkurenčného boja. Slovenskí spotrebitelia sú už viac vzdelaní a počet žiadostí o informácie rovnako rastie," vysvetlil vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Štulc.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.