• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

  • 8:45 01.06.2023
  • Veľká Británia
Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Vedci zistili, že ľuďom, ktorých strava bola chudobná na flavanoly, sa po troch rokoch užívania flavanolových doplnkov zlepšila pamäť.

„Sú to vzrušujúce výsledky, pretože naznačujú, že v strave je optimálne množstvo flavanolov," uviedol v tlačovej správe Gunter Kuhnle, spoluautor štúdie a profesor vedy o výžive a potravinách na University of Reading vo Veľkej Británii.

Viac červeného vína či fazule

Podľa odborníkov obsahuje zdravé množstvo flavanolov červené víno, čierny a zelený čaj, tmavá čokoláda, fazuľa, kel, žerucha, cibuľa a ovocie ako čerešne, černice, čierne hrozno a jablká.

Vedci požiadali viac ako 3 562 starších dospelých, aby počas troch rokov užívali buď 500 mg flavanolový doplnok vo forme tabliet alebo placebo. Ich pamäť bola každoročne testovaná pomocou online testov krátkodobej pamäte. Na začiatku obdobia štúdie a v ročných intervaloch odoberali účastníkom vzorky moču na určenie hladiny flavanolov.

U ľudí, ktorí už na začiatku sledovaného obdobia mali vo svojej strave dostatok flavanolov, nedošlo k výraznému zlepšeniu pamäte, aj keď užívali flavanolové doplnky. Ale medzi ľuďmi, ktorých strava pred štúdiou mala nízky obsah flavanolov, skóre ich pamäte vyskočilo o 16 % už po jednom roku užívania flavanolových doplnkov. A ich zlepšenie v pamäti sa udržalo počas trojročného obdobia.

Konzumácia stravy alebo doplnkov bohatých na flavanoly má vplyv na zlepšenie kognitívnych funkcií u starších ľudí, uviedol spoluautor štúdie Adam Brickman, profesor neuropsychológie na Kolumbijskej univerzite.

Experti poznamenali, že štúdia poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu toho, ako sú živiny potrebné na udržanie zdravého mozgu do vysokého veku. „V storočí, keď žijeme dlhšie, výskum začína odhaľovať, že na posilnenie našej starnúcej mysle sú potrebné rôzne živiny," povedal spoluautor štúdie Dr. Scott Small. Ich štúdiu, ktorá sa spolieha na biomarkery spotreby flavanolu, môžu iní výskumníci použiť ako šablónu na identifikáciu ďalších potrebných živín.

Štúdia má aj odporcov

Nie všetci vedci však boli nadšení z výsledkov štúdie, ktorú čiastočne financoval výrobca čokolády a iných sladkostí Mars. „Obávam sa, že získané výsledky nepodporujú tvrdenie, že flavanoly zlepšujú pamäťovú funkciu,“ povedal pre Science Media Center David Curtis, čestný profesor Genetického inštitútu na University College London.

„Dokonca aj v skupine, ktorá mala spočiatku nízku spotrebu flavanolu, mali tí, ktorí roky užívali flavanolový doplnok, približne rovnakú pamäťovú funkciu ako tí, ktorí užívali placebo a akékoľvek rozdiely boli v rámci náhodných očakávaní," povedal Curtis.

Iní vedci varujú, že zameranie štúdie na krátkodobú pamäť neprezrádza veľa o rizikách demencie a Alzheimerovej choroby. „Je dôležité rozlišovať medzi stratou pamäti súvisiacou s vekom a demenciou. Zatiaľ čo primárnym znakom Alzheimerovej choroby je strata epizodickej pamäte, strata pamäte súvisiaca s vekom je bežná pre každého,“ povedal pre Science Media Centre Davide Bruno, výskumník z Liverpool John Moores University vo Veľkej Británii.

Zdroj: Info.sk, MB, reading.ac.uk, sciencemediacentre.org, nypost.com, cuimc.columbia.e
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

VČERA - 20:13Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

VČERA - 9:06Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

Muža po konzumácii slaniny trápili ukrutné migrény. Toto našli v jeho mozgu

6:55 15.03.2024Zdravie

Lekári sa domnievali, že takýto prípad sa nemôže odohrať v bežnej domácnosti.

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

Ako schudnúť pomocou sprchy: 15-minútový trik, ktorý pomôže v boji s tukom

11:35 10.03.2024Zdravie

Ako spáliť vyše 300 kalórií len pomocou sprchovania? Postačí vám 15 minút, tento trik to vyrieši.