Tieto citrónové rezy vás prekvapia fantastickou chuťou: Takto ich pripravíte lepku a bez laktózy
- 20:49 01.06.2023
- Bratislava
Vyskúšajte si pripraviť tento zdravý svieži dezert.
Citrónové rezy patria medzi obľúbené dezerty pre jemné cesto a sviežu sladkokyslú náplň. Hodia sa na takmer každú príležitosť, od letného pikniku až po oslavu narodenín. Bežne sa pripravujú z múky, masla, cukru a niekedy aj so štipkou soli.
Cesto sa pečie do zlatohneda a potom sa pripraví citrónová náplň z vajec, cukru, čerstvej citrónovej šťavy, citrónovej kôry a niekedy z múky alebo kukuričného škrobu na zahustenie zmesi.
Citrónová náplň sa naleje na upečený korpus a potom sa pečie, kým nezostane pevná. Po vychladnutí sa citrónové štvorce posypú práškovým cukrom. Bohužiaľ, tento lahodný dezert má vysoký obsah cukru a nasýtených tukov, a preto sa zvyčajne nepovažuje za zdravý.
Niekoľkými jednoduchými obmenami sa však dá citrónová lahôdka pripraviť so zdravšími tukmi a menším množstvom cukru. Prinášame vám zdravý recept, ktorý je dokonca bezlepkový a bezlaktózový, takže je ideálnou voľbou pre každú návštevu. V tejto verzii sa používa ako prírodné sladidlo javorový sirup a nepoužíva sa maslo, čím sa znižuje množstvo nasýtených tukov a pridaného cukru.
Foto: TYSB/Shutterstock.com
Budete potrebovať:
- 200 gramov mandľovej múky
- 160 ml javorového sirupu (rozdeliť na polovice)
- Čajová lyžička mandľovej arómy
- Štipka soli
- 4 veľké vajcia
- 3 citróny (odšťaviť a nastrúhať kôru)
- ¾ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- Čerstvá mäta alebo lesné ovocie na ozdobenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 160 °C. Malý plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom a odložte bokom.
- V stredne veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, 80 ml javorového sirupu, mandľovú arómu a štipku soli. Zmes vylejte na pripravený plech a prstami ju vtlačte na dno, aby bol celý pokrytý cestom. Použite malé množstvo vody, aby sa vám nelepilo na ruky. Pečte, kým kôrka na okrajoch nebude zlatistá, približne 20 minút.
- Vajcia, citrónovú šťavu a kôru, zvyšných 80 ml javorového sirupu, štipku soli, prášok do pečiva a kukuričný škrob vyšľahajte do hladka.
- Citrónovú zmes nalejte na horúce cesto a vráťte do rúry piecť, kým sa náplň neprepečie a nezačne hnednúť, približne 20 až 25 minút. Pred nakrájaním na 16 rovnomerných štvorcov nechajte citrónové rezy úplne vychladnúť. Podľa potreby ozdobte čerstvou mätou alebo lesným ovocím.
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli
S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili
Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek
Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.
5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom
Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd
Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.