• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.6.2023Meniny má Xénia, Oxana
17°Bratislava

WHO varuje pred umelými sladidlami, v tomto prípade ich nepoužívajte!

  • 14:23 16.05.2023
  • Ženeva
WHO varuje pred umelými sladidlami, v tomto prípade ich nepoužívajte!

Umelé sladidlá, ktoré sa používajú ako náhrada cukru v rôznych výrobkoch, nepomáhajú pri cielenom úbytku telesnej váhy a môžu mať vážne negatívne účinky na zdravie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Systematické posúdenie dostupných dôkazov potvrdilo, že umelé sladidlá nemajú žiadne dlhodobé prínosy v oblasti zníženia telesného tuku u dospelých či detí, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)v pondelok zverejnených smerniciach.

Dlhodobé používanie umelých sladidiel môže mať nežiaduce účinky vrátane zvýšeného rizika cukrovky 2. typu, ochorení srdcovo-cievneho systému a úmrtnosti u dospelých.

Milióny ľudí na svete denne konzumujú umelé sladidlá v diétnych nápojoch. Jedným z cieľov je obmedziť konzumáciu cukru. Pozitívne účinky týchto sladidiel na zdravie však dlhodobo vyvolávajú spory.

Riaditeľ WHO pre oblasť výživy a bezpečnosti potravín Francesco Branca upozornil, že nahrádzanie cukru umelými sladidlami z dlhodobého hľadiska v oblasti udržiavania telesnej váhy nepomáha.

Ľudia musia zvážiť iné spôsoby, ako obmedziť príjem pridaných cukrov, napríklad konzumáciu potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami ako ovocie alebo nesladené potraviny a nápoje,“ povedal. Pripomenul, že umelé sladidlá nie sú nevyhnutné prvky výživy a nemajú žiadnu výživnú hodnotu.

WHO uviedla, že nové odporúčania sa vzťahujú na všetkých, okrem osôb trpiacich cukrovkou a na všetky umelé sladidlá, ktoré nie sú zaradené medzi cukry. Medzi najrozšírenejšie patrí acesulfám K, aspartám, advantan, cyklamáty, neotam, sacharín, sukralóza, stévia a deriváty stévie.

Thomas Sanders, emeritný profesor v oblasti výživy a dietológie na londýnskej univerzite King's College povedal, že výskum neposudzoval vplyv nahrádzania sladených nápojov nápojmi, v ktorých sú použité umelé sladidlá. WHO taktiež uviedla, že dospieť ku konečným záverom je náročné z dôvodu rôznorodosti účastníkov výskumu a komplexnosti sladidiel.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

VČERA - 8:45Zdravie

Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli

18:05 31.05.2023Zdravie

Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.

Hemoroidy môžu spočiatku pôsobiť bezpríznakovo. Ako vyzerá hemoroidálny atak?

Hemoroidy môžu spočiatku pôsobiť bezpríznakovo. Ako vyzerá hemoroidálny atak?

9:08 31.05.2023Zdravie

Ľudia by v prípade krvácanie nemali odkladať návštevu lekára, ktorý ochorenie správne identifikuje, vylúči rakovinu a prípadne zamedzí pokročilému štádiu.

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!

19:02 29.05.2023Zdravie

Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?

Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

Stukovatenú pečeň môžu mať aj štíhli ľudia, príčinou môže byť strava

9:12 29.05.2023Zdravie

Najčastejšou príčinou vzniku nealkoholovej stukovatenej pečene je nezdravý životný štýl, ktorý vedie k nadváhe a obezite. Aj štíhli ľudia však môžu trpieť týmto ochorením. Upozornil na to Ladislav Kužela.