• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ministri EÚ podporili plán zníženia ekonomickej závislosti od Číny

  • 13:28 14.05.2023
  • Štokholm
Ministri EÚ podporili plán zníženia ekonomickej závislosti od Číny

Ministri Európskej únie (EÚ) v piatok (12. 5.) podporili plán na zníženie ekonomickej závislosti Únie od Číny.

Teraz však budú musieť vymyslieť, ako to uskutočniť, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Borrell uviedol, že ministri zahraničných vecí vo veľkej miere podporili plán na úpravu politiky voči Číne tak, aby sa kládol väčší dôraz na to, že Čína je aj politickým súperom EÚ. Peking by sa však mal naďalej vnímať ako partner v globálnych otázkach a zároveň ako ekonomický konkurent.

Kolegovia privítali dokument, ktorý sme predložili. Súhlasia so základnými líniami tejto rekalibrácie našej stratégie voči Číne,“ povedal Borrell novinárom po stretnutí v Štokholme. „Keď je závislosť príliš veľká, je to riziko,“ vyhlásil.

Podľa Borrella sa EÚ musí poučiť zo „strategickej chyby“, ktorú urobila v rokoch pred vojnou na Ukrajine, keď sa stala príliš závislou od ruského plynu. EÚ je v súčasnosti ešte viac závislá od Číny, ako bola závislá od ruskej energie, v oblasti kľúčových technológií, ako sú solárne panely, a v oblasti kriticky dôležitých materiálov.

Zníženie rizika je len slovo. Za týmto slovom sa však skrýva veľa práce, ktorá si vyžiada čas, aby sme prehodnotili všetky naše ekonomické vzťahy s Čínou,“ uviedol.

Borrell zdôraznil, že cieľom nie je odstránenie ekonomických väzieb medzi EÚ a Čínou, ale obnovenie rovnováhy vzťahov.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis však varoval, že aj keď sa EÚ nechce ekonomicky odpútať od Číny, musí byť na takýto scenár pripravená. Dodal, že EÚ teraz potrebuje plán pre prípadné narušenie ekonomických väzieb, čo by sa mohlo stať, podobne ako v prípade Ruska, „nie preto, že by sme to chceli, ale preto, že sa situácia zmení.“ Ako príklad uviedol prípadné vypuknutie konfliktu o Taiwan.

Ak by napríklad v Taiwanskom prielive došlo k zmene situácie použitím sily, Európa bude musieť na to reagovať. „Reakcia bude viesť k istej forme pretrhnutia ekonomických väzieb.“

Návrh plánu na zníženie ekonomickej závislosti od Číny by mali mať na stole lídri EÚ na svojom júnovom samite.

Plán je pokusom o dosiahnutie rovnováhy medzi názormi 27 členských krajín EÚ, zachovaním osobitného prístupu EÚ k Pekingu, rovnako ako úzkeho partnerstva s Washingtonom, ktorý presadzuje tvrdší postup voči Číne.

V dokumente sa uvádza, že koordinácia so Spojenými štátmi bude „naďalej nevyhnutná“. Uvádza sa v ňom však, že EÚ „by sa nemala stotožniť s myšlienkou hry s nulovým súčtom, v ktorej môže byť len jeden víťaz, a to v binárnom súboji medzi USA a Čínou“.

Borrell v sprievodnom liste k návrhu uviedol, že existujú minimálne tri dôvody na „rekalibráciu“ politiky voči Číne. Medzi ne patria zmeny v Číne, kde rastie nacionalizmus a ideológia, vyostrenie konkurencie medzi USA a Čínou, čo ovplyvňuje všetky oblasti politiky, a skutočnosť, že Čína je kľúčovým hráčom v regionálnych a globálnych otázkach.

V dokumente sa uvádza, že EÚ by mala „diverzifikovať zdroje dodávok v kľúčových odvetviach, najmä v tých, ktoré sú dôležité pre našu zelenú a digitálnu transformáciu“, ako sú polovodiče, 5G a 6G siete, batérie, suroviny a kritické nerasty.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.