• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tieto aplikácie v mobile musíte okamžite vymazať, môžu vás tajne obrať o peniaze

  • 19:48 10.05.2023
  • Svet
Tieto aplikácie v mobile musíte okamžite vymazať, môžu vás tajne obrať o peniaze

Majitelia smartfónov by si mali skontrolovať, či v nich nie sú aplikácie, ktoré ich tajne prihlásia na platené predplatné.

Používatelia systému Android by mali zo svojich smartfónov odstrániť škodlivé aplikácie, ktoré ich dokážu tajne prihlásiť na platené predplatné. Odborníci na kyberbezpečnosť zo spoločnosti Kaspersky našli v obchode Google Play 11 aplikácií s elegantným dizajnom a logom, ktoré v skutočnosti obsahujú nový tyú malvéru s názvom Fleckpe.

Aplikácie, ktoré väčšinou súvisia s úpravou fotografií a videí, majú názvy ako Photo Effect Editor a Beauty Slimming Photo Editor. Hoci už boli zo služby Google Play odstránené, boli nainštalované do viac ako 620 000 zariadení na celom svete. Podľa spoločnosti Kaspersky sa tento nový typ malvéru šíri ako trójsky kôň - typ zdanlivo neškodného softvéru, ktorý neskôr odhalí svoj škodlivý zámer.

Spoločnosť Kaspersky poskytla zoznam názvov balíkov 11 aplikácií:

  • com.impressionism.prozs.app
  • com.picture.pictureframe
  • com.beauty.slimming.pro
  • com.beauty.camera.plus.photoeditor
  • com.microclip.vodeoeditor
  • com.gif.camera.editor
  • com.apps.camera.photos
  • com.toolbox.photoeditor
  • com.hd.h4ks.wallpaper
  • com.draw.graffiti
  • com.urox.opixe.nightcamreapro

Dmitrij Kalinin, vývojár spoločnosti Kaspersky, uviedol:

„Raz za čas niekto narazí na škodlivé aplikácie v službe Google Play, ktoré sa na prvý pohľad zdajú neškodné. Medzi najzákernejšie z nich patria predplatiteľské trójske kone, ktoré často zostanú nepovšimnuté, kým používateľ nezistí, že mu boli účtované poplatky za služby, ktoré si nikdy nemal v úmysle kúpiť. Tento druh škodlivého softvéru sa často dostane na oficiálny trh s aplikáciami pre systém Android. Náš najnovší objav, ktorý nazývame "Fleckpe", sa šíri aj prostredníctvom služby Google Play ako súčasť aplikácií na úpravu fotografií, balíčkov tapiet pre smartfóny a podobne.“

Údaje naznačujú, že škodlivý softvér Fleckpe bol aktívny od roku 2022. Hoci boli aplikácie medzičasom odstránené zo služby Google Play, stále budú prítomné v tisícoch zariadení so systémom Android.

Odborník opísal, ako každá z aplikácií dokáže otvoriť stránku s plateným predplatným v "neviditeľnom" webovom prehliadači. Trojan otvorí stránku v tomto prehliadači a pokúsi sa ju predplatiť v mene používateľa bez toho, aby o tom vedel.

"Obeť pokračuje v používaní legitímnych funkcií aplikácie - napríklad inštaluje tapety alebo upravuje fotografie, pričom si neuvedomuje, že má platenú službu," povedal Kalinin.

Foto: securelist.com

V posledných rokoch podobné predplatiteľské trójske kone medzi podvodníkmi získali na popularite. Kalinin uviedol, že používatelia systému Android by mali byť pri aplikáciách opatrní, aj keď vyzerajú legitímne a sú v službe Google Play.

Používatelia by sa tiež mali vyhýbať udeľovaniu oprávnení aplikáciám a nainštalovať si antivírusový produkt schopný odhaliť tento typ trójskych koní.

Zdroj: Info.sk, TM, securelist.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.