• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Johannes Brahms sa narodil pred 190 rokmi

  • 6:31 07.05.2023
  • Hamburg/Bratislava
Johannes Brahms sa narodil pred 190 rokmi

Patril medzi najvýznamnejších skladateľov 19. storočia.

Nemecké rekviem, Uhorské tance a štyri symfónie - to sú diela, ktoré ho preslávili na celom svete. S nástupom moderných skladateľov sa vnímalo jeho dielo protikladne, ale bol to práve on, kto vytvoril pomyselný most medzi starou a novou hudbou. Nie náhodou vyznačil nemecký skladateľ a publicista Peter Cornelius líniu troch B - Bach, Beethoven, Brahms - významne formujúcu dejiny európskej hudby.

Od narodenia svetoznámeho nemeckého hudobného skladateľa Johannesa Brahmsa uplynie dnes (7. mája) 190 rokov.

Johannes Brahms hral na klavíri už od siedmich rokov

Johannes Brahms sa narodil 7. mája 1833 v Hamburgu do rodiny hudobníka. Keďže otec chcel mať zo syna rovnako hudobníka zabezpečil, aby sa mladý Johannes už od siedmich rokov učil hrať na klavíri. Prvýkrát vystúpil pred publikom vo svojom rodnom meste, keď mal 15 rokov.

Počas prvého koncertného turné sa ako 20-ročný zoznámil v Düsseldorfe so skladateľom Robertom Schumannom a s jeho manželkou - vynikajúcou klaviristkou Clarou, s ktorými ho spájalo veľmi úzke priateľstvo.

Ťažisko Brahmsovej tvorby predstavujú predovšetkým diela symfonické, komorné a piesňové. Známa je napríklad 1. symfónia c mol (1876). Pre jej skomponovanie sa skladateľ dlho odhodlával a siahol po nej až keď potreboval vyjadriť tragický pocit zo smrti svojho priateľa Roberta Schumanna, do manželky ktorého bol osudovo zamilovaný.

Johannesa Brahmsa preslávilo Nemecké rekviem

Skôr ako sa Johannes Brahms odvážil pustiť do symfonickej tvorby skomponoval ojedinelé dielo hudobnej histórie Nemecké rekviem. Skladateľ ho začal písať v roku 1865 pod vplyvom smrti svojej matky a smrti Roberta Schumanna. V definitívnej podobe zaznelo dielo v Brémach na Veľký piatok, 10. apríla 1868. Premiéra vyvolala nadšený ohlas a pre tridsaťpäťročného Brahmsa znamenala výrazný zvrat v jeho kariére.

V zime 1871 sa skladateľ natrvalo usadil vo Viedni. V lete 1873 uviedol Brahms svoje Variácie na Haydnovu tému, ktorými len spečatil svoju výnimočnosť. Na Nový rok 1874 mu bavorský kráľ Ľudovít II. udelil Maximiliánov rad.

Diela Johannesa Brahmsa sa dodnes hrajú na festivaloch a komorných koncertoch

Na snímke hrob skladateľa Johannesa Brahmsa na cintoríne vo Viedni, Foto: May_Lana/Shutterstock.com

Johannes Brahms dlhé roky (1865 - 1874) počas letných mesiacov pravidelne prichádzal do mesta Baden-Baden, kde skomponoval respektíve dokončil mnohé zo svojich svetoznámych diel. Medzi nimi napríklad 1. a 2. symfóniu, časti Nemeckého rekviem či klavírne kvinteto f mol. V tomto kúpeľnom meste sa nachádza Brahmsove múzeum a už viac ako 50 rokov je neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho života Baden-Badenu hudobný festival nazvaný Brahmstage (Dni Brahmsa).

Svetoznámy skladateľ Johannes Brahms, rodák z Hamburgu, diela ktorého sa aj viac ako 120 rokov po jeho smrti stále hrajú na hudobných festivaloch a komorných koncertoch, zomrel 3. apríla 1897 vo Viedni vo veku 63 rokov, kde je aj pochovaný.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.