• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Dna: Pozor na tieto zdravé jedlá, zvyšujú kyselinu močovú v kĺboch

  • 20:05 09.04.2023
  • Bratislava
Dna: Pozor na tieto zdravé jedlá, zvyšujú kyselinu močovú v kĺboch

Vysoký obsah purínov v niektorých potravinách môže prispievať k hromadeniu kyseliny močovej v kĺboch.

Dna je chronické metabolické ochorenie, pri ktorom sa v kĺboch ukladajú mikrokryštáliky kyseliny močovej. Kyselina močová je bezfarebná kryštalická látka, ktorý vzniká, keď telo rozkladá puríny, druh aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách a vo všetkých vašich bunkách.

Zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi sa môže objaviť, ak ju napríklad vaše obličky nedokážu účinne odstraňovať, máte zriedkavú genetickú abnormalitu alebo preto, že vaša strava a životný štýl zvyšujú množstvo kyseliny močovej v tele.

Dna sa často spája s vysokou konzumáciou mäsa a rýb. Je však známe, že aj iné zdanlivo zdravé jedlá majú vysoký obsah purínov, ktoré majú za následok ukladanie kyseliny močovej v kĺboch.

Pozor na ovsené vločky a strukoviny

Jedným z takých jedál sú ovsené vločky, bez ktorých si mnohí ľudia nevedia predstaviť svoje raňajky. Obsahujú 50-150 mg purínov na 100 gramov. Hoci táto potravina neobsahuje toľko purínov ako napríklad morské plody a mäso, ľudia trpiaci dnou by nemali zjesť viac ako dve porcie týždenne, upozorňuje portál VeryWell Health.

Ak sa zvýšená hladina kyseliny močovej nelieči, začnú sa tvoriť kryštáliky podobné ihličkám, ktoré vedú k bolestivým stavom, ktoré môžu trvať aj niekoľko týždňov. Ak už dnou trpíte, konzumácia stravy bohatej na puríny môže mať za následok niekoľkonásobné zvýšenie počtu záchvatov dny. Pacientom sa neodporúča konzumácia mäsa a údenín, v ktorých je purínov najviac.

Na snímke potraviny s vysokým obsahom purínov, Foto: Evan Lorne

Medzi ďalšie potraviny obsahujúce vyššie množstvo purínov patrí sušený hrach, fazuľa, sója a iné strukoviny. Je dôležité si uvedomiť, že viac ako 60 percent z celkového množstva purínov vo všetkých obilninách, fazuli, sóji, morských riasach, mliečnych výrobkoch a zelenine, tvorí adenín a guanín.

Na druhej strane puríny nachádzajúce sa vo väčšine živočíšnych produktov sú hypoxantíny. Ich účinok na tvorbu kyseliny močovej je omnoho silnejší ako účinok adenínu a guanínu. Je preto dôležité mať vyváženú stravu, ktorú môžete konzultovať so svojim lekárom či dietológom.

Aké sú príznaky dny?

Príznaky dny často nastupujú bez akéhokoľvek varovania. Bolesť a opuch bývajú sústredené v jednom alebo viacerých kĺboch, pričom často postihujú palce na nohe.

Kĺby môžu byť horúce a citlivé na dotyk a opuch môže tiež sťažovať každodenné činnosti. Keď príznaky ustúpia, po záchvate dny môže nasledovať dlhé obdobie remisie, no záchvaty dny sa môžu časom vrátiť.

Zdroj: Info.sk, TM, verywellhealth.com, zdravoteka.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.