• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Mesiac ovplyvňuje depresiu: V tento týždeň býva najviac samovrážd

  • 21:25 09.04.2023
  • Bloomington
Mesiac ovplyvňuje depresiu: V tento týždeň býva najviac samovrážd

Fázy mesiaca dokážu ovplyvniť duševný stav. Záleží však aj na veku.

Ľudia už po stáročie mali podozrenie, že mesiac na oblohe záhadným spôsobom ovplyvňuje ich zdravotný a duševný stav. Psychiatri z Indiana University v štúdii potvrdili, že počas obdobia splnu mesiaca sa zvyšuje počet úmrtí v dôsledku samovrážd.

"Chceli sme analyzovať hypotézu, že v období okolo splnu mesiaca sa zvyšuje počet samovrážd, a zistiť, či by sa v tomto období mali pozornejšie sledovať rizikoví pacienti," povedal doktor Alexander Niculescu.

Vedci skúmali údaje o samovraždách z úradu koronera okresu Marion v Indiane, ktoré sa stali v rokoch 2012 - 2016. Zistili, že počet úmrtí na samovraždu sa výrazne zvýšil v týždni, keď bol spln mesiaca, pričom u ľudí nad 55 rokov bol nárast samovrážd ešte vyšší.

Pozreli sa aj na dennú dobu a mesiace, v ktorých došlo k samovraždám. Zistili, že najviac samovrážd bolo spáchaných medzi 15. až 16. hodinou a najrizikovejší bol spln v septembri. Tieto zistenia boli uverejnené v akademickom žurnále Discover Mental Health. Niculescu uviedol:

"Z klinického hľadiska a z hľadiska verejného zdravia sme v tejto štúdii našli niekoľko dôležitých poznatkov. Vysoko rizikoví pacienti by mali byť možno pozornejšie sledovaní v týždni splnu mesiaca, počas neskorých popoludní a možno aj v mesiaci september."

Niculescu a jeho tím už v predchádzajúcej práci vyvinuli krvné biomarkery na duševné poruchy (úzkosť, depresia a posttraumatická stresová porucha) a na bolesť. Zo vzoriek krvi, ktoré predtým odobral koroner, dokázali zistiť, ktoré biomarkery boli u ľudí prítomné.

"Testovali sme zoznam hlavných krvných biomarkerov pre samovraždu, ktoré sme identifikovali v predchádzajúcich štúdiách," povedal Niculescu. Biomarkery, ktoré predpovedajú riziko samovraždy počas určitého týždňa, hodiny a mesiaca, sa podľa vedcov javia ako gény, ktoré regulujú vnútorné hodiny tela, tzv. cirkadiánne hodiny. Pomocou biomarkerov tiež zistili, že alkoholici a ľudia trpiaci depresiou môžu byť v týchto obdobiach vystavení vyššiemu riziku samovražedných myšlienok.

Niculescu uviedol, že práve zvýšená intenzita svetla pri splne mesiaca môže viesť k zvýšenému počtu samovrážd v tomto období. Okolité svetlo zohráva významnú úlohu na cirkadiánny rytmus tela, čo je prirodzený 24-hodinový cyklus, ktorým sa naše telo riadi. Tento rytmus reguluje, kedy spíme a kedy sme bdelí. Mesačné svetlo by mohlo ovplyvňovať ľudí v čase, keď potrebujú tmu.

"Vplyv okolitého svetla a telesných hodín pri samovraždách treba podrobnejšie preskúmať spolu s tým, ako ľudia spia a ako sú vystavení svetlu," povedal Niculescu. "Zmeny svetla môžu v spojení s inými rizikovými faktormi ovplyvniť zraniteľných ľudí."

Niculescu uviedol, že najvyšší počet samovrážd od 15.00 do 16.00 hod. by mohol súvisieť so stresujúcimi faktormi počas dňa, ako aj s poklesom svetla, ktorý v tej dobe začína.

V septembri mnohí ľudia zažívajú koniec letných prázdnin, čo by mohlo spôsobovať stres, ako aj účinky sezónnej afektívnej poruchy, keďže v tomto ročnom období sa znižuje množstvo denného sveta.

"Naša práca ukazuje, že spln mesiaca, jesenné obdobie a neskoré popoludnie sú časovými oknami zvýšeného rizika samovrážd, najmä u osôb, ktoré trpia depresiou alebo poruchami spôsobenými užívaním alkoholu," povedal Niculescu.

Niculescu dúfa, že v budúcnosti bude skúmať, či vystavenie obrazovkám v noci prispieva k zvýšenej miere samovrážd, najmä u mladších ľudí. "Niektorí ľudia majú každý večer v ruke mesiac v splne," povedal Niculescu. "Je to oblasť, ktorú rozhodne potrebujeme ďalej študovať."

Zdroj: Info.sk, TM, springer.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.