• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Medzi reumatoidnou artritídou a anémiou existuje spojenie

  • 17:23 08.04.2023
  • Bratislava
Medzi reumatoidnou artritídou a anémiou existuje spojenie

U mnohých pacientov s reumatoidnou artritídou sa zvykne rozvinúť artritída. Čo však spôsobuje anémiu súvisiacu s reumatodinou artritídou a je možné ju liečiť?

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje chronický zápal a bolesti kĺbov. Možno vás však prekvapí, že jedným z najčastejších príznakov reumatoidnej artritídy je aj anémia. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise The American Journal of Medicine sa anémia môže vyskytovať až u 60 % ľudí s reumatoidnou artritídou.

Čo je anémia?

K anémii dochádza, keď vaše telo neprodukuje dostatok červených krviniek. Červené krvinky sa skladajú z hemoglobínu, bielkoviny bohatej na železo, ktorá prenáša kyslík z pľúc do zvyšku tela. V niektorých prípadoch majú ľudia s anémiou dostatok červených krviniek, ale obsahujú abnormálny alebo nedostatočný hemoglobín alebo sa rozpadajú príliš skoro.

Ak nemáte dostatok červených krviniek alebo hemoglobínu, vaše orgány nie sú zásobované dostatočným množstvom kyslíka. Neliečená anémia môže spôsobiť extrémnu únavu a slabosť. Hoci anémia nespôsobuje bolesti kĺbov, ktoré sa vyskytujú pri reumatoidnej artritíde, medzi ďalšie príznaky patria bolesti hlavy, bledá pokožka, dýchavičnosť a zrýchlený tep srdca.

Anémia z nedostatku železa je vo všeobecnosti najčastejším typom anémie, ale existujú rôzne typy anémie, ktoré sa môžu vyskytnúť u ľudí s reumatoidnou. Chronická anémia môže vzniknúť v dôsledku chronického zápalu, ktorý môže brániť telu využívať železo na tvorbu červených krviniek. Hemolytická anémia je zriedkavejší typ, ktorý sa môže vyskytnúť u osôb s autoimunitnými ochoreniami. Pri tomto type anémie telo ničí červené krvinky.

Prečo sa u ľudí s reumatoidnou artritídou vyskytuje anémia?

„Anémia sa môže vyskytnúť u ľudí, ktorí majú v tele pretrvávajúci zápal, vrátane reumatoidnej artritídy a zápalových ochorení čreva, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída," uviedla Sioban Keelová, docentka medicíny na oddelení hematológie na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity v Seattli pre everydayhealth. Zápal spôsobený reumatoidnou atritídou narúša schopnosť tela recyklovať železo v krvi a absorbovať železo z potravy, čo môže viesť k anémii.

Lieky bežne používané na liečbu reumatoidnej artritídy, vrátane nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) a kortikosteroidov, môžu tiež vyvolať anémiu prostredníctvom iného mechanizmu chronickej straty krvi. Tieto lieky, najmä NSAID, môžu spôsobiť chronické podráždenie a krvácanie sliznice žalúdka. Táto strata krvi môže byť pomalá a nie je hneď viditeľná, ale časom môže viesť k anémii.

Ako sa lieči anémia súvisiaca s reumatoidnou atritídou?

Ak máte príznaky anémie, poraďte sa so svojím lekárom. Liečba závisí od toho, aký typ anémie máte. Môžete mať anémiu z chronického ochorenia alebo z nedostatku železa. Pri anémii súvisiacej s reumatoidnou artritídou sa lieči základný zápal spôsobený artritídou. Zmiernenie zápalu a opuchnutých kĺbov spojených s reumatoidnou artritídou by malo pomôcť zmierniť aj anémiu a jej príznaky.

Ak máte nízku hladinu železa, lekár vám môže odporučiť doplnky železa. Silné antacidá, ktoré sa často podávajú ľuďom užívajúcim NSAID na ochranu žalúdočnej sliznice, môžu znížiť vstrebávanie železa z čriev. To môže viesť k potrebe intravenózneho podávania železa.

V prípade závažnej anémie môže lekár odporučiť transfúziu krvi alebo injekcie erytropoetínu, syntetického hormónu, ktorý môže stimulovať tvorbu červených krviniek. Pri chronickom zápale vám lekár nakoniec môže odporučiť, aby ste NSAID alebo steroidy nahradili antireumatikami. Dobre nastavená liečba zlepší príznaky kĺbov aj anémiu.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, clevelandclinic.org, everydayhealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.