• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Gates varuje pred následkami používania umelej inteligencie. Táto zmena by mohla byť zásadná

  • 20:26 30.03.2023
  • Bratislava
Gates varuje pred následkami používania umelej inteligencie. Táto zmena by mohla byť zásadná

Chatbot ChatGPT od spoločnosti OpenAI inšpiroval svetoznámeho podnikateľa a filantropa k myšlienkam o tom, ako umelá inteligencia sformuje podobu sveta v nasledovných rokoch.

Bill Gates sa vo svojom najnovšom príspevku na blogu Gates Notes venoval viacerým aktuálnym témam zo sveta umelej inteligencie (AI), vrátane možností, aké nám do budúcna môže predostrieť, a problémov, ktoré môžu vzniknúť pri jej používaní. Podnikateľ pritom tvrdí, že AI je rovnako revolučný vynález, ako boli predtým mobily či internet.

Gates v blogu chváli chatbot spoločnosti OpenAI ChatGPT, pričom o ňom hovorí ako o druhom revolučnom technologickom vynáleze od čias, keď sa zoznámil s grafickým používateľským rozhraním v 80. rokoch.

Bill v blogu netají prvotné nadšenie z komunikácie s umelou inteligenciou, no zároveň priznáva, že rozhovor s robotom ho priviedol k myšlienkam o tom, ako sa AI bude podieľať na formovaní sveta v nasledovnom desaťročí.

Vyrieši triedne rozdiely a zníži pracovné zaťaženie

Podľa podnikateľského magnáta by umelá inteligencia mohla pomôcť vyriešiť niektoré z najväčších rozdielov v spoločnosti, kam okrem iného patrí nerovnomerný prístup k zdravotnej starostlivosti. Na príklade Spojených štátov uvádza, že vzdelanie nám poskytuje najlepšiu príležitosť na zmiernenie nerovností, no ani západný systém ešte v tomto smere nie je dokonalý.

AI by sa podľa Gatesa mohla zapojiť aj do boja za klimatickú spravodlivosť. Filantrop tvrdí, že najchudobnejšie národy sveta a ľudia, ktorí len málo prispeli k zhoršovaniu klimatických podmienok na zemi, najviac doplácajú na následky globálneho otepľovania.

Podnikateľ ďalej naznačuje, že umelá inteligencia pomôže ľuďom v práci, pri záchrane životov a pri vzdelávaní. Hoci ľudský prínos je stále nespochybniteľný, ChatGPT by podľa neho mohol nahradiť niektoré povinnosti osobných asistentov, a zlepšiť tak ich pracovný výkon.

Umelá inteligencia by mohla zlepšiť aj výkony zdravotníckych pracovníkov. Gates však tvrdí, že budú musieť existovať dva modely jej vzdelávania – jeden pre bohaté a druhý pre chudobné krajiny. Samozrejmosťou by mala byť aj práca v rozličných jazykoch a pravidelné testovanie a údržba.

AI bude ďalej nápomocná pri zhromažďovaní údajov. „Množstvo informácií v odbore biológie je nesmierne a pre ľudí je veľmi ťažké držať krok s jeho rastom,“ píše Gates. „Nástroje ďalšej generácie budú schopné predpovedať vedľajšie účinky a určiť dávkovanie.“

Umelá inteligencia v neposlednom rade prispeje aj k zmene spôsobu, akým sa ľudia pozerajú na vzdelávanie. V tomto smere by mohla byť prínosná najmä v chudobnejších krajinách a znevýhodnených skupinách obyvateľstva.

Človeka by mohla považovať za riziko

Na konci svojho blogu Bill polemizuje aj nad možnými nástrahami používania umelej inteligencie: „Umelá inteligencia sa môže používať na dobré alebo škodlivé účely. Vlády musia spolupracovať so súkromným sektorom na spoločnom vytváraní prostriedkov na minimalizovanie rizík.“

Jednou z možných hrozieb je, že AI získa priveľkú moc. „Stroj by mohol dospieť k presvedčeniu, že ľudia sú preň hrozbou,“ píše Gates, pričom dodáva, že stále platí, že počítače dokážu spraviť len to, čo dokáže aj ľudský mozog, „ale bez akýchkoľvek praktických limitov veľkosti svojej pamäte alebo rýchlosti výkonu. Táto zmena bude zásadná,“ dodáva Gates.

Zdroj: Info.sk, DP, hindustantimes.com, gatesnotes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.